28 November 2011

Sedapnya kek tuuu

Baru balik dari wedding kawan opis, meriah betul kenduri adat orang india nih. pelamin meriah, orang tersangat lah meriah, makanan apa ntah lagi dah tentu le meriah jugak. Kalau adat melayu, duit orang salam kat mak pengantin, berbeza pulak ngan adat india. Pengantin yang masyuk lorr,  itu le pertama kali aku dapat meriahkan majlis kawen bangsa lain. 


Otw nak balik ke rumah, adik aku singgah ke secret resepi dulu. seingat aku la, time bertunang dulu aku dapat kek hantaran secret nih. Tentu la da lupa rasanya macammana kan (lama dah tu..). 


So, adik aku beli bawak balik rumah. apa lagi, aku jadi 'juri chef' gitu..rasa terlampau le sedap hahaha...jakunnya aku time tu..ish tak boleh bawak majlis betul aku nih. tapi yela buat apa nak malu secara realitinya itu lah aku wakakaka, aku ni bukan la tergolong dari golongan yang suka pi tempat-tempat macam tu melainkan ada orang ajak heee..ingat lagi dunkin donut tu. 


Kawan baik aku la yang bakal jadi pengantin tu yang pekenalkan. Kalau tak, gamaknya sampai sekarang la aku tak rasa dunkin donut tu. kesian kat aku nih !! dan yang terbaik aku dah meluah kat my sugar daddy, tahun depan genap mia 1 tahun. nak beli kek tersangat la sedap tu. syukur Allah memberi nikmat rasa pada aku. Itu pun aku masih leka duduk di atas bumi ni. uhukkk...k selamat malam tido time. tutup cerita untuk malam ini. tadaaa...





Orang lidi versi 2


Layout oh Layout

Aduss sakit hati aku tengok blog aku jadi macam ni..aku nak tukar layout, alih-alih tak boleh masuk pulak dah. saja je blog ni kan. tunggu malam nanti aku xplore lagi. 

Sepetang di Marina Island


Mia n ayah bergurau senda sambil ibu merakam aksi gelak mia hehe


emmm..sayang mia bucuk nih !! jom kita jalan-jalan kata ayah, lalu ibu menjawab bagi pihak mia. jom..jom..betul ke ni ? sambil senyum ala-ala siput sedut


ala comelnya anak ibu ni, lepak kat taman sambil tengok pakwe hee..gaya mia macam gayat hahaha


Mia da boring pulak. panas gamaknya..so..apa lagi balik ke sarang le jawabnya..tak sempat ibu nak tengok pengantin berposing kat tepi laut huhu


Dengan sepantas kilat, ayahnya melangkah keluar dari taman. Ibu buat muka kodok penyek dan mia say bye bye ibu..huhhhhh :(


Camne nak diet !!

Alamak cammana ni, asyik makan lemak2 aja arini. camgitu tak guna jugak le beli produk 'diet'. arini saja berkali-kali tambah nasi. Lauk umpppp la katakan. Menu arini Sipot sedut masak lomak + Ikan masak merah + durian + kek + kuih akok. emm hebat tak menu arini, mau tak gemuk aku ni haa..adus bikin hangat aja. Agak-agak bila la aku leh makan sup diet ngan aman ek? hehehe. 


Ni baru nak diet da datang cobaan. okey dah, nak citer bab lain plak. adik aku suh tulis novel untuk kanak2..alamak, bukan bidang aku daa !! dulu masa dia dok hangat2 wat novel, aku pon ada join tulis sekali, adik aku kata ayat aku sedap..pehh kembang kejap ler..sedap tang mana aku pon tak tau la kan..aku buat pun jalan je aku wat. bosan lorrr..baca orang punya suka lah. 


Kesimpulannya ialah 'hangat-hangat taik itik' aje ko !! novel paling bes n leh wat aku mroyan keluaran PTS, suka sangat design novel keluaran deme. cute. ingat nak gak rembat satu dua. tapi bukan sekarang..tunggu lerrrr !!

Design baru plak dah !!

Nape blogger ni kemain payah plak dah. tak sronoknye sejak design baru nih. makin tak paham aku huhu..tulun le kembali pada yang asal, kan lagi senang..nyamannnn jek. ni serabut aku nengok. ohhh plzz blogger...jap gi aku wat orang lidi tengah marah baru ko taw wakakakaka........mia n ayahnye dah tido, aku malas nak tido lagi sebab nak ambil kesempatan sok cuti lagi. kalau sok keje, takde makna la jawabnye. esok plan nak bangun awal nak wat bihun goreng n kek batik kot !!! heeee...plan aje le. watnye tengok keadaan kalau2 'chef' ajak aku masak sok..tadi nengok masterchef..errr x skerr plak aku ngan chef riz tu..cam poyos aja ek !

Lukis orang lidi

aku sebenonya tertarik ngan sorang blogger nih wat orang lidi. kikiki so aku pon try le wat. kemain payah kena ada kesungguhan n yang penting kesabaran gitu. hengatkan wat orang lidi ni kemain senang, rupanya amat rumit hehe..tq pada blog srikandi yang bagi tips cara-cara wat orang lidi. create kat paint ajerr ! tada ni le hasil orang lidi pertama aku hahahaha..jangan gelak taw n jangan sesekali nak muntah hijau kui kui kui...



27 November 2011

Kereta asik sakit

Sepatutnya arini aku pi penang, tapi tak jadi. semalam sugar daddy baru balik dari kl. kereta meragam pulak dah. lepas satu satu rosak. makin kerap dok repai itu dok repair ini. perrhhh botak la kalu kerap camni hehehehe..yang pastinya, setiap gaji jek mesti le jadi camtu. ai kete cam taw2 je ko ek.

25 November 2011

Soping . .

Pas balik dari kerja tadi, aku terus pi tesco ngan minah sowang nih, kunun2 nak pi kiddies untuk si kecik mia nih. maklum lah mentang2 la dia kecik, dok pakai la stokin newborn heeee...so, aku da terbayang stokin cute miut kat kedai tuh. Tapi, plan A harus la laksanakan dulu. Pi bli barang2 sket utk esok.


 Hajat dari dulu nak wat pulut kuning pas mia lahir kat jiran tetangga. La ni baru la nak  wat share ngan ida. dia plak semperna dapat kerja. Alih2 mak aku tuko plan nak wat nasi ayam plak dah. so, xyah la bli beras pulut ye dak..abih satu tesco kami ronda. sampaikan ada sorang bro ni dok tego aku, "hai orang manjung, kenal tak?". aku plak terkial2, sapa lak bro nih. dia kata, dia dok keja kat billion. dia kenal aku, 
customer 'tetap'


kakakaka..lawak pon ada. aku pon iyekan aja, mau tak nye, pas balik sekolah je..bilion le tempat aku lepak.sampai la sekarang da ada anak, pon masih setia ngan bilion tuh. takdak plak bilion tu nak bagi award kat aku nih kikiki..klu tengok kat cctv gamaknye, pemantau tu pon dok boring. balik2 muka budak nih. xde orang lain..lalalala. n sementara si minah ni dok sebok ngan try beg kat satu kedai ni..aku da 10kedai dok kuar masuk kuar masuk..terpikir gak nak bli baju time wedding si moli nati. 


tapi apakan daya, baju semua muat2 dengan badan aku 5thn yg lalu..frus lorr :( jadi kodok penyet aku kat situ. terus melolong aje aku tolak troli hee. n gud news, aku da makan 'sushi' ermmmm..mesti presiden x caya ngan aku. ahahahaha..rupanya sedap jugak. gamaknye sushi yang aku bli dulu, chefnye x reti wat kot..(ehem..ehem) pasni leh le kita makan sama2 ye presiden..tettttt

Pagi-pagi jumpa kera

Otw balik rumah (sesi melarikan diri sekejap) pas bukak opis pagi tadi, ada la segerombolan kera dok melintas menuju jalan lumut. aku apalagi, terkejut ala-ala kera la gak. aku brek motor secara berhemah yele takot kang terlanggar cian lak kera tuh. dia pon mana le taw nak melintas ikot trafic lite, 


so redah aja la ek. pas semua da lepas, ada lak sekor ni dok tercangak-cangak tak tau nak pi mana sebab da terperangkap kat tengah jalan. aku cian gak nengok dia, kalau xde orang da lama aku halau dia ke tepi. kenkawan dia semua dok lari arah utara, dia plak leh lari ke arah selatan..kecian lorr terpisah ngan ging ! ish..nak wat camna kan. harap2 jumpa balik le ngan ging2 dia tuu..

24 November 2011

Coklat beryls @ selboune ?

Tetiba teringin pulak nak cuba wat homemade coklat ngeee..plan2 mcm nak wat time kawan aku kawen, konon-kononnye la kan. Kalau jadi gumbira le aku, kalau idak jadi kodok penyek sensorang le aku waktu kejadian tu wakakaka. 


Aku da survey coklat-coklat yang terpilih, antara dua lorr..ada yang kata coklat beryls terbaikkk..ada yang kata selbourne senang, semua da ada n rasa ala2 cadbury. waduhh penin ketiak aku nihh..beryls tu aku memang suka coklatnye sedap.  Tapi cam nak layan si selbourne jek..ada yang kata coklat ni yang sedap hee..kalau jadi leh le aku sponsor untuk wedding adik aku kemudian hari nanti..kekekeke

Mia da macam2

Tak tau napa si mia ni dok meragam pulak arini, selalu dia la paling baik. diam aja x pon ketawa kena usik. Petang tadi aku dok balik umah dengar dia dok menangis, aku pon dok risau la..mak kata mia takmo letak. Alamak mia da macam-macam. 


Nak kena angkat dia baru diam (abih le aku !!). Nak kata demam tak pulak. selsema aja. mungkin tak selesa kot. Masa dalam keta pon gitu jugak, nangis sampai kuar airmata berderai2, macam dia aja ada airmata ye mia..heee Sempat gak le aku bagitaw ayahnye pasal mia, tapi tak ckp lama sebab line celcom arini pon satu mcm kena langgar UFO. Kejap ada kejap xde..ishh karate kang baru taw huhuhu..

Kekejaman Terhadap Haiwan

Bencinya aku ngan manusia yang suka melakukan kekejaman terhadap haiwan2. Dalam videotube cthnye da banyak terbongkar cerita2 makhluk Allah yang tak tahu apa2 nih dianaiya sesuka ati. 


Tolonglah, kita manusia ada akal fikiran maa, takkan takde sifat kemanusiaan dalam diri idup kita nih.  Tapi nak wat cammane, sedangkan anak yang baru lahir pon boleh dicampak macam sampah melalui flat rumah, dibuang kat longkang, dibelah perutnya. Ini pulak haiwan kan..pas aku tengok video ikan lumba2 yang comel tu, ati aku ni menangis sambil mengucap banyak2. 


kesian sungguh, jahat kamu jepun..cukup2 la penderitaan terhadap manusia dizaman dulu2..la ni plak nak bagi derita kat haiwan untuk kepentingan n kekayaan. Kalau le aku leh join aktivis anti bunuh ikan paus mcm selalu dok siar dalam astro tu da lama aku join. klu boleh aku nak penyek2 mereka ni dalam laut, biar kena telan dek jerung plak. Walaupun aku ni jenis penakut ngan lipas, tapi sori beri strawberi la, aku xkan sesekali bunuh lipas melainkan kucen2 aku le yang wat huhu. 


Maybe aku kena tukar jawatan kot haha sebab perasaan sayangkan hewan tu agak le kuat. Tapi kucen2 kat umah aku ni klu wat hal memang naik singa gak aku. Tapi sampai nak membunuh tu bukan le hobi aku huhu aku. geram..geram..geram..geram.. kat sini aku sertakan link untuk tontonan. sapa2 spesis kesian mcm aku nih, usah le nengok. 


Tapi kalau tengok apa salahnye untuk kesedaran diri sendiri supaya ada sifat kemanusiaan dan melakukan kebaikan pada manusia n haiwan..

Akhirnya pasti !

Gumbira tak terkata aku malam nih, akhirnya aku jumpa layout blogger yang aku idam2kan..tada ni le hasilnye, simple tapi menarik gak heee. aku suka layout ala2 diari nih. 


maceh layout ko telah menghappykan diriku yang kesepian tanpa sugar daddy lalalala (bila nak balik nih?? boring takleh gado2)

22 November 2011

Hachiko

Kenkawan aku mesti bosan gamaknya tambah2 si bedah kat opis tu haha, tapi aku memang takleh le dengar bab binatang2 ni. 


Tapi aku nak gak stori mori pasal anjing setia 'Hachiko" untuk simpanan aku n mia barangkali..n yang pastinya setiap kali aku tengok filem ori versi jepun bukan jersi omputih taw, memang aku akan menangis teresak2 huhuhu..tak dapat aku bayangkan haiwan camni setia..kucen aku xdak plak nak tunggu aku depan pintu tiapkali aku lik keje cedihhh..hehe..tapi klu ayah aku lik keje, berkejaran bermanja ngan ayah. cayokk daddy !!

Lahir 10 November 1923 dari keluarga bernama Goma-go dan anjing jantan bernama Ōshinai-go, namanya sewaktu kecil adalah Hachi. Pemiliknya adalah keluarga Giichi Saitō dari kota Ōdate, Prefektur Akita. Melalui seorang perantara, Hachi dipungut oleh keluarga Ueno yang ingin memelihara anjing jenis Akita Inu. Ia dimasukkan ke dalam anyaman jerami tempat beras sebelum diangkut dengan kereta api yang berangkat dari Stasiun Ōdate, 14 Januari 1924. Setelah menempuh perjalanan sekitar 20 jam, Hachi sampai di Stasiun Ueno, Tokyo.
Hachi menjadi anjing peliharaan Profesor Hidesaburō Ueno yang mengajar ilmu pertanian di Universitas Kekaisaran Tokyo. Profesor Ueno waktu itu berusia 53 tahun, sedangkan istrinya, Yae berusia 39 tahun. Profesor Ueno adalah pecinta anjing. Sebelum memelihara Hachi, Profesor Ueno pernah beberapa kali memelihara anjing Akita Inu, namun semuanya tidak berumur panjang. Di rumah keluarga Ueno yang berdekatan dengan Stasiun Shibuya, Hachi dipelihara bersama dua ekor anjing lain, S dan John. Sekarang, lokasi bekas rumah keluarga Ueno diperkirakan di dekat gedung Tokyo Department Storesekarang.
Ketika Profesor Ueno pergi bekerja, Hachi selalu mengantar majikannya di pintu gerbang. Di pagi hari, bersama S dan John, Hachi kadang-kadang mengantar majikannya hingga ke Stesen Shibuya. Di petang hari, Hachi kembali datang ke stesen untuk menjemput.
Pada 21 Mei 1925, Profesor Ueno mendadak meninggal dunia di tempat kerjanya. Hachi terus menunggu majikannya yang tak kunjung pulang, dan tidak mau makan selama 3 hari. Menjelang hari pemakaman Profesor Ueno, upacara tsuya (jaga malam untuk orang meninggal) dilangsungkan pada malam hari 25 Mei 1925. Hachi masih tidak mengerti Profesor Ueno sudah meninggal. Ditemani John dan S, ia pergi juga ke stesen untuk menjemput majikannya.
Nasib malang ikut menimpa Hachi karena Yae harus meninggalkan rumah Profesor Ueno. Yae ternyata tidak pernah dinikahi secara resmi. Hachi dan John dititipkan kepada salah seorang kerabat Yae yang memiliki toko kimono di kawasan Nihonbashi. Namun cara Hachi meloncat-loncat menyambut kedatangan pembeli ternyata tidak disukai. Ia kembali dititipkan di rumah seorang kerabat Yae diAsakusa. Kali ini, kehadiran Hachi menimbulkan pertengkaran antara pemiliknya dan tetangga di Asakusa. Akibatnya, Hachi dikirimkan ke rumah putri angkat Profesor Ueno di Setayaga. Namun Hachi suka bermain di ladang dan merosak tanaman sayur-sayuran.
Pada musim gugur 1927, Hachi dihantar ke rumah Kikusaburo Kobayashi yang menjadi tukang kebun bagi keluarga Ueno. Rumah keluarga Kobayashi terletak di kawasan Tomigaya yang berdekatan dengan Stesen Shibuya. Setiap harinya, sekitar jam-jam kepulangan Profesor Ueno, Hachi terlihat menunggu kepulangan majikan di Stesen Shibuya.
Pada tahun 1932, kisah Hachi menunggu majikan di stesen mengundang perhatian Hirokichi Saitō dari Asosiasi Pelestarian Anjing Jepun. Prihatin atas perlakuan kasar yang sering dialami Hachi di stesen, Saitō menulis kisah sedih tentang Hachi. Artikel tersebut dikirimkannya ke harian Tokyo Asahi Shimbun, dan dimuat dengan judul Itoshiya rōken monogatari ("Kisah Anjing Tua yang Tercinta"). Publik Jepun akhirnya mengetahui tentang kesetiaan Hachi yang terus menunggu kepulangan majikan. Setelah Hachi menjadi terkenal, pegawai stesen, pedagang, dan orang-orang di sekitar Stesen Shibuya mulai menyayanginya. Sejak itu pula, akhiran  (sayang) ditambahkan di belakang nama Hachi, dan orang memanggilnya Hachikō.
Sekitar tahun 1933, kenalan Saitō, seorang pematung bernama Teru Andō tersentuh dengan kisah Hachikō. Andō ingin membuat patung Hachikō. Setiap hari, Hachikō dibawa berkunjung ke studio milik Andō untuk berpose sebagai model. Andō berusaha mengaku sebagai orang yang dititipi Hachikō. Orang tersebut menjual poskad bergambar Hachikō untuk keuntungan pribadi. Pada bulan Januari 1934, Andō selesai menulis proposal untuk mendirikan patung Hachikō, dan proyek pengumpulan dana dimulakan. Acara pengumpulan dana diadakan di Gedung Pemuda Jepang (Nihon Seinenkan), 10 March 1934. Sekitar tiga ribu penonton hadir untuk melihat Hachikō.
Patung perunggu Hachikō akhirnya selesai dan diletakkan di depan Stasiun Shibuya. Upacara peresmian diadakan pada bulan April 1934, dan disaksikan sendiri oleh Hachikō bersama sekitar 300 hadirin. Andō juga membuat patung lain Hachikō yang sedang bertiarap. Setelah selesai pada 10 Mei 1934, patung tersebut dihadiahkannya kepada Kaisar Hirohito dan Permaisuri Kōjun.
Selepas pukul 06.00 pagi, tanggal 8 Mac 1935, Hachikō, 13 tahun, ditemukan sudah tidak bernyawa di jalan dekat Jembatan Inari, Sungai Shibuya. Tempat tersebut berada di sisi lain Stesen Shibuya. Hachikō biasanya tidak pernah pergi ke sana. Berdasarkan siasatan diketahui penyebab kematiannya adalah filariasis.

Opset tubuh Hachikō di Museum Nasional Ilmu Pengetahuan, Tokyo

Tempat pemakaman Profesor Ueno dan Hachikō
Upacara perpisahan dengan Hachikō dihadiri orang banyak di Stasiun Shibuya, termasuk janda almarhum Profesor Ueno, pasangan suami istri tukang kebun Kobayashi, dan penduduk setempat. Biksu dari Myōyū-ji diundang untuk membacakan sutra. Upacara pemakaman Hachikō berlangsung seperti layaknya upacara pemakaman manusia. Hachikō dimakamkan di samping makam Profesor Ueno di Pemakaman Aoyama. Bagian luar tubuh Hachikō diopset, dan hingga kini dipamerkan di Muzium Nasional Ilmu PengetahuanUeno, Tokyo.

Patung Hachikō di depan Stasiun Ōdate
Pada 8 Julai 1935, patung Hachikō didirikan di kota kelahiran Hachikō di Ōdate. tepatnya di depanStasiun Ōdate. Patung tersebut dibuat serupa dengan patung Hachikō di Shibuya. Dua tahun berikutnya (1937), kisah Hachikō dimasukkan ke dalam buku pendidikan moral untuk murid kelas 2 sekolah rakyat di Jepun. Judulnya adalah On o wasureruna (Balas Budi Jangan Dilupakan).
Pada tahun 1944, di tengah berkecamuknya Perang Dunia II, patung perunggu Hachikō ikut dilebur untuk keperluan perang. Patung pengganti yang sekarang berada di Shibuya adalah patung yang selesai dibuat bulan ogos 1948. Patung tersebut merupakan karya pematung Takeshi Andō, anak laki-laki Teru Andō.
Pintu keluar Stasiun JR Shibuya yang berdekatan dengan patung Hachikō disebut Pintu Keluar Hachikō. Sewaktu didirikan kembali tahun 1948, patung Hachikō diletakkan di bagian tengah halaman stesen menghadap ke utara. Namun setelah dilakukan proyek perluasan halaman stasiun pada bulan Mei 1989, patung Hachikō dipindah ke tempatnya yang sekarang dan menghadap ke timur.
p.s : sumber asal dari wikipedia indonesia, harap maklum versi malay takde plak, so aku edit2 sket bahasanya

Angry Bird

Sekarang ni fenomena 'angry bird', kalau pi kat mana2 tempat pon tak kira la dari segi alat tulis ke, baju ke, beg ke mesti ada gambo angry bird. kekadang aku pon naik penin semuanya angry bird. hebat no penangan 'burung marah' nih ! ni gara2 permainan yang dok mengila kat serata dunia game 'angry bird'. kat tepon canggih pon ada gak game ni taw. 


aku pon tak tahu menatang apakah itu hehe..pas aku try n explore baru le taw. syok gak main game tu hahaha. sampaikan aku pon dok suka ngan menatang tuh, siap wat kek tema angry bird kuikuikui...bukan anak orang je gila ngan angry bird..mak orang pak orang pon layan nooo ! bagus tul sapa yang cipta game tu cayokk... n sapa sangka filem chipmunk tu leh glamor satu ketika dulu. korang leh bayang ke tupai tanah tu pon orang leh wat filem camtu, kemain comey suaranya.. ish ish ish..

cayokk la..lap u angry bird, klu ada orang tangkap ko n kurung ko..akan aku lepaskan ko dari sangkar2 emas tuu..klu dak pupus le game angry bird tu nanti hahahahahah tak dapat le aku main hihi

Letih lorr

Waduhh ari ni tersangat le penat, berkhidmat untuk negara le katakan. memalam buta orang dok tido kemain syok kat umah, aku n seangkatan dok wat keje. so, arini jadi ikan paus terdampar le kami kat opis kikiki datang keje pon wat syarat le gamaknye. 


Jam 5 petang je kemain laju cam cacing kepanasan lorr... aku pe lagi merempit konon2 lik nak le landing time. tapi xleh, cian plak kat anak aku dok merengek2, tak selesa ngan sesema kot. 


so layan le dulu dak kecik nih. ermm semalam aku dok makan serawa machang. sedap lorr, maybe ada yang pelik tak penah makan. lazat n yummy lagi klu makan time kuar dari peti sejuk..perrhhh nikmat sampai menjilat kaki hahahaha..


Ni la serawa nya...sedap !!

Mia cuti2 mesia

Percutian mia ke cameron highland sememangnye idok le dirancang. pas pi kenduri je terus panjat ke sana hehe, ni mia @ cactus point

Tengok le atoknye dok pegang mia, risau bebenor kalau2 tangan mia dok gatai pi petik munge2 tu hehe..yele baru mengenal warna kan.

Mia n ibu harus le bergambo berdua-duaan kikiki anak ibu kannn..time nih ayahnye x ikot pon. dia ke utara lorr

Cian mia kena dok kat semak2 semata2 untuk bergambo aje !

Kepala mia bulat cam cactus hehehe, jahatkan ibu nih..mia jangan marah ek..kui kui kui


20 November 2011

Sipot mentarang

Ni le 1st time aku dok makan sipot tuh, rasa yummyyyyy sedap lorr. mak aku masak seperiuk, licin tinggal serai jek ! ni lapo tahap gaban ke atau sebab sodap..


hurmmm yg pasti pewot pon lapor, mana x nye kat atas cameron tadi idok le jamah nasik just makan benda2 goreng jek like cendawan goreng hihihihi

Tukar plan . . .

Masa tengah siap2, mak kata x jadi pi kajang plak. 


jawapnye kene le den tuko baju kurung. yele terus pi umah kenduri kawen. tadi beriya aku dok pakai suo jean, odw ke tg. tualang mak ngan spontan ajak pi cameron highland. alamak cam x caye jek. pas je makan kenduri terus kitaorg bergegas ke cameron..perhhh cam x caya lorr..


akhirnye mia sampai gak ke sana hehe, tapi x lama sebab nak ujan kan. sempat le pi cactus point n singgah kat gerai2 bli strawberi meri. la ni dok layan citer fantaghiro, minggu lepas da miss plak, tp mcm x syiok plak. maybe da bosan lalalalala



Tg tualang ke Kajang

Kul 7.30pg mak aku dok ketok pintu. aku x layan lagi, sbb baru nak mengeliat2 kat atas katil heee..pehtu dok ketuk lagi..ermm mcm suspen jek, 


aku pon bukak pintu n mak bagitaw lepas kenduri kat tg. tualang terus bergerak ke kajang tengok kak ipo klate masuk hospital katanya. semalam aku ada gak dengar stori dia turun darah..alamak !! so, arini sugar daddy pi kedah aku n mia pi kajang...n pepagi aku dengan pantasnye mendobi baju heee sebab bajet nak wat pas balik kenduri, tapi ni nak jalan jauh mana sempat lorrr !!!

Kek coklat moist tanpa butter


kek coklat ni aku wat mmg moist, tq le pada empunya resepi nih. walaupon kek aku ni senyum ajek tapi rasa mantap lorr..ecehh puji diri plak dah. tapi mmg benor la ye sbb aku da cuba..walaupun kali ke 2 aku wat agak mengeciwakan sbb rendang aje rupanya heheheh. tapi rasa masihh sama.. cuma aku ni paling anti ngan soda bicabonat tuh, so aku xdak le boh. kui kui kui

Bahan~bahan :)

2 biji telur (gred A)
1 cawan minyak masak (aku guna minyak daisy)
1 cawan gula pasir 
1 cawan gula perang

Bahan A :)

1 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dengan 2 sudu kecil nescafe

Bahan B :)

1 sudu besar baking powder
1/2 cawan serbuk koko 
2 cawan tepung gandum

Toping :)
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak

cara~cara :)

1.  Pukul telur sehingga kembang
2.  Masukkan gula dan pukul lagi
3.  Kemudian masukkan minyak masak
4.  Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli   dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5.  Bakar pada suhu 170c selama 1 jam atau sehingga masak
6.  Untuk topping, masukkan semua bahan kedalam periuk dengan api yang kecil. bila kek dah sejuk, boleh le tuangkan
(note : resepi asal ada buh sodium bicabonate, tp aku x boh le sbb x suka - sumber fendi75 myresepi)

19 November 2011

Ulangtahun yang ke~2


Ulangtahun kali ni sambut awal cket, sbb nak meraikan ngan semua rakyat2 dalam umah ni heeee..yele org dlm umah ni bizi memanjang. sok memasing wat hal dah, aku ke tg. tualang ikot mak ayah pi kenduri kawin. sugar daddy aku lak pi kedah ngn kenkawan..huhu..so mia ikot ibu pi jenjalan taw ! 


Tengok !! mia asik gelak je time nih. macam taw je orang nak amik gambo dia..mia pon dapat rasa taw kek nih tapi cket je le. xleh banyak2 kang sakit pewot sapa susah..ayahh gakk kui kui kui



Hurmm potong time, idok sabo nak makan ye..gambo empunya kek ni xleh le letak sebab x tutup aurat lalalalalala..so letak gambar kek n mia pon okey kan..kek ni bak kata mak aku, rasa kek ni cam KEK LABAH2...terkesima plak aku dengar. setaw aku kek sarang semut hehehe mana lak datang kek labah2 hehe..

buku 1st mia !!


Semalam teman si gedik pi bli hadiah kawen kat tesco, so tersinggah le kat kedai buku popular. 

terpikir plak nak blikan mia buku hehe, akhirnye aku jumpa gak buku yg agak sesuwaii gitu..gambo miow2..n dork diaries tu aku le punya. mcm menarik..buku omputeh lorr, sila sediakan baldi klu nak muntah ijo ye..yele aku ni ckp omputih yes or no je le taw. 

yg len idok le teman taw yek. so, mana taw buku ni leh membantu aku cket2 kan..ye dak?? pe2 pon mia dah study 'buku' dia tu sampai abih siap tinggalkan ayaq lioq kunun2 leh makan ye mia !! 

perasmian blog mizz mia izzati

Tumblr mia aku bubarkan coz bosan lorr, so berhijrah le aku kat blogspot nih. 

harap2 yg ni kekal le sampai mia besar n leh baca apa le yg ibu dia dok bebel2 kat blog kesayangan hamba nih hehehe..canggih kan..so dgn ini terasmi le ye blog COKLAT POLKADOT ni .  ~ the end ~
© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™