18 May 2012

Demam + Ceri Beri


Tu dia memang kemaruk nak berblog muahaha.. sejak budak kecik tu kena tahan wad, memang tak boleh la nak layan benda ni semua.. onyah masuk tahan wad sejak 15 mei aritu..kesahnye selesema je..pukul 4 pagi tu tengok DEMAM dan CIRIT dah melimpah ruah..dengan 'duck' sekali kena berak dia.. pagi tu kami bawa ke hospital..just nak cek.. 

tapi aku memang rasa macam poyo pulak doktor yang cek onyah pagi tu..dia cakap nak masuk wad ke? cirit ni takde ubat..kalau masuk pun just bagi air garam.. tu dia.. aku cakap tahan je lah..dah cirit..demam pulak tu..mata dia jegil je nengok aku.. apa daa.. masa dia cek panas onyah hanya 37...bila dah sampai wad kanak2.. jadi 39..  

Sesi cucuk tangan nak masukkan AIR.. aku siap tengok jam..dalam lebih kurang 20 minit onyah kat dalam bilik 'proses'..aku tak boleh masuk..kena duduk luar..sepanjang tunggu onyah kat dalam..aku memang dah sedih..tak tahan dengar dia menjerit..kesian..


Hari pertama onyah kena tahan wad..masa ni asyik cirit je..kena masuk air bagai..so, nak pi cuci berak dia kena la hangkut air tu sekali..  aku pun tidur2 ayam je la kata orang..takut..sebab ada kes budak kena tarik juga sebab demam panas.. 


Hari Kedua kat wad..nampak beransur..demam on off..sekejap demam sekejap tak..ada malam tu dalam pukul 4 pagi aku terjaga sebab rasa panas sangat badan dia.. so, lap2 la badan dia..


Tengok, 2 hari duduk dalam kandang..bila lepaskan dia tempat main..tu dia tak hengat dia tu tak sihat..


Suka pic ni..tapi tak clear pulak..masa ni tergedik2 sebab nampak aku pegang telefon..


Ni sebelum balik.. asik nak berdiri je..malam kat hospital bukan boleh kalau tak tarik TIRAI tu..kang asik la nak main CHAK CHAK ngan makcik sebelah tu..aduyaiiii..TUTUP LAMPU baru boleh duduk diam.. kalau ikutkan, semalam boleh balik..tapi doktor cancel sebab nak pantau dia lagi sehari takut dia demam malam lagi..

Pukul 2.30 balik rumah..fuhhhh terus aku cari bilik air..tak tahan maa...rasa macam kat spa haha


Photobucket

7 comments :

  1. sian nyer onyah... yelah dik bahaya kalu bdk cirit birit nih... tkt diaorng dihedrasi lak.... akak pun paling tak tahan dgr dia jerit2 nngis masa nk kene cck ngn jarum atau masa kene amik darah... Allah jelah yg tau hati kite, aritu masa anak akak msk wad seminggu lebih gk lah... akak rasa turun gk lah bdn akak duk wad tuh... ngn tido tak menentu, tak selesa apa... mmg selalu doa2 jgnlah msk wad lg,biar sihat2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya 2 malam je kak kat sana..doktor bagi balik sebab time tu onyah tak berak cair dah..pastu demam pun tak..bila balik kat umah lak cirit lagi..tu yang risau tuu..

      Delete
  2. tomeynya..masa sakit ksian sngt tgk dia..Alhamdulillah..dah sihat ye..

    ReplyDelete
  3. Alahai kesianye dia..alhamdulillah.. dia dah sihat ye....

    ReplyDelete
  4. nina..anak kita belum sihat lagi..masih cirit lagi..

    ReplyDelete
  5. semoga cepat sembuh ye... huhu

    ReplyDelete

moga murah rezeki kamu ye..

© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™