08 May 2012

kentang putar ??Ni kekonon nak ubah header kat atas tu..mula la cari idea nak tukar ayat power apa lak.. dulu gila COKLAT + POLKADOT..tu yang timbul idea COKLAT POLKADOT kat signature tu..

Sekarang tetiba gila perkataan "KENTANG PUTAR"
ringan je tangan ni taip perkataan kentang.. so ni lah hasilnya..KHASIAT KENTANG..haa amik ko... ni sumber dari internet mengenai khasiat kentang..budak kecik tu dok makan kentang lagi..so nak tau la apa khasiat yang dia dapat heee...

ANTARA KHASIATNYA :)

Ubi kentang kaya dengan potassium, vitamin C yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.

Kandungan potassium ubi kentang adalah dua kali ganda daripada yang terdapat di dalam pisang dan fiber. Jumlah lemaknya pula di bawah paras 25 peratus, dengan ini dapat menghalang enapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah.

* Hirisan ubi kentang mentah serta jusnya boleh membantu mengurangkan kesakitan penyakit yang menyerang sendi-sendi dan radang otot.

* Ubi kentang juga boleh melegakan kesakitan salah urat atau tergeliat, luka-luka kecil dan kebakaran ringan dengan cara menekapkan hirisan kentang di tempat berkenaan selama 15 minit atau lebih.

* Ubi kentang lecek (tanpa mentega) boleh memutihkan dan melembutkan tangan.

Photobucket

0 orang bagi coklat :

Post a Comment

moga murah rezeki kamu ye..

© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™