30 January 2012

Blue to Pink




Semalam biru harini pink plak blog ni? heee ekceli aku mintak cik nurul tukar layout aku ni.  Walaupun pink bukan pilihan pertama aku tapi memandangkan sejuk mata memandang..layan zass aja lah. Aku suka ngan blog  baru ni. Terima kasih la kat cik nurul editor blog aku nih susah2 layan customer yang banyak songeh ni hahaha. Bukan apa, dari aku memendam rasa tak lena tido..baik aku berterus terang ye dak? So, sesiapa yang nak edit blog leh le ke blog nurul chumel. Rupanya, ramai seangkatan ngan nurul ni yang amik service edit blog. Woww..memang kreatif lah..aku pon x terfikir, ngan cara ni leh menambahkan lagi pendapatan..
KLIK TO NURUL CHUMEL

Photobucket

29 January 2012

Mia dapat 'walker'

Umur 7 bulan, baru mia dapat naik walker

Tu nak mintak turun la tuu...tak leh..tak leh.. 



Puding Triffle


Bahan-bahan *

* Kek swiss roll (untuk lapisan bawah puding)
* 3 sudu besar Tepung Kastard
* 1 sudu besar Gula
* 1 cawan Air
* 1 tin Susu Cair (brand Ideal sedap sikit)
* 1 tin buah-buahan dalam tin (peach pun boleh) (tos & ketepikan)
* 1 bungkus Jelly/Agar-agar perisa strawberry (Jenama Nona)
* 400g Air (untuk masak bersama Jelly/Agar-agar) - saya suka buat 500g, bagi lembik sikit.

Cara buat *
  1. Potong kek dan susun ke dalam bekas yang sesuai. Ketepikan
  2. Bancuhkan tepung kastard bersama 1 cawan air dan kacau sampai larut.
  3. Masukkan bacuhan tepung kastard tadi ke dalam periuk kecil bersama gula, susu cair dan sirap buah-buahan dalam tin. Kemudian, panaskan di atas api sederhana.
  4. Kacau sehingga pekat dan likat. Setelah siap, masukkan terus ke dalam bekas yang berisi kek yang telah dipotong dan disusun. 
  5. Ratakan adunan kastard sehingga menutupi lapisan kek tadi. 
  6. Setelah itu, bolehlah taburkan buah-buahan dalam tin ke atas adunan tepung kastard tadi dan ketepikan.
  7. Akhir sekali, bancuhkan jelly tadi mengikut 'jenama'.  Kalau nona 400g air.
  8. Setelah bancuhan jelly sudah larut, masukkan terus ke atas adunan tepung kastard dan sejukkan.
Ni rupa puding triffle yang telah dirompak


27 January 2012

Makk !!

Cian mia, mata pon da ngantok pas main ngan kucing karong dia hee..ni aunty mia yang beli okey..petang tadi aku ngan excitednya pi cari pisang semata2 untuk mia..lorr kecik2 da sembelit..so, aku ngan tanpa was2nye tekad nak bagi mia makan pisang. 3 buah kedai aku cari..akhirnya jumpa gak pisang...memula aku le ngap..kemudian aku blend..dengan harapan mia suka sebab rasa manis..tapi bila da blend rasa masam2 sket..waduhhh

Keputusannye??? hurmm anak aku kan cerewet..nak makan yang ada perasa..uwekkk le jawabnye..aku rasa masam le kot yang dia muntah tu..xpe xpe..sok aku cari betik plak..manatau..dia suka..susahnye nak bagi mia makan..kecik2 pandai rasa..aku ni sampai wat kajian, bubur nasi blend pun xnak, lenyek ngan penapis pun xnak..lenyek ngan sudu lagi la xnak..tapi bila en sugar daddy bagi bubur lambok..yang buh lada itam, santan bagai tu nak pulak...

so dari situ aku dapat le kesimpulannya..dia nak yang ada perasa..nasib susu dia x kesah plak..kejap aku bagi susu ni..kejap aku bagi susu tu..dia bedal jee haha janji namanya susu...wahhh macehh le mia tang tu xde plak cerewet..heee

(Umur 7 bulan ok..kecikk aja dak nihh..tapiiii hurmm)

Sekarang da pandai sebut mak !! n dah kenal orang kan..semalam aku balik keje, xde la aku dukung dia just lalu depan dia..kemain nangis mcm apa ntah..pujuk2 baru diam..aku pi toilet dia wat lagi..menangis x pasal2.. rindu le gamaknye tuu..peh ni, lik keje kena angkat dia dulu la jawabnyee..hee mia mia..



Tidak adil..tidak adil..


Tetiba aku ada kesedaran bila berblog...mulai sekarang aku nak berblog pasal kehidupan aku jek. Camtu tu lagi baguih dari aku dok cerita gosip2 artis kan. Bukan apa, sejak arwah sepupu yang paling rapat ngan aku baru je meninggal dunia brapa hari yang lalu, aku rasa cukup2 la aku enjoy katak selama ni. InsyaAllah. Itu yang aku harapkan.. 

Selama ni, aku sedih sangat bila en husband asik tinggalkan aku tiap malam untuk kebaikan.. tapi arini, pas aku baca tang ni

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia 
terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..


Tiba2 aku rasa, apa yang aku fikirkan selama ni tak betul n salah..terima kasih kat kak MAKBED JOURNAL coz siarkan artikel macamni..huhu..


23 January 2012

blog aku sedang dikemaskini

harap maaf le kalau tengok blog aku serabai aja ye...utk seminggu aja nti tadaaa...berwajah baru le blog aku nihh..hehe..

sebenarnye blog aku bukan la rupa gini ok..rupanya agak ensem seketika dulu..oleh kerana tangan aku gatai dok operate...abis musnah rupayan..gini la rupa blog aku setelah dioperate..korang tengok le puas2..takot rindukan blog aku berwajah serabai nihh hahahaha

Takpe..xpe..proses pembedahan blog akan dilakukannnnn.....aku tengah bersabar menunggu..

17 January 2012

Susu Novalac IT

Selalunya jam 5.30 pagi aku bangun sebab laki aku nak pi 'sekolah'..winkk..winkk..so, alang2 bangun, aku wat moi mia..n sempat la aku layan tenet n antar msg kat mead johnson pengeluar susu Enfa.  Aku tanya la pasal masalah mia bila bertukar Enfapro masih lagi sembelit. Enfalac xde plak. Sebelum tu mia minum S26, aku stop n tukar ke Enfapro memandangkan masa dia minum Enfalac xde masalah apa pun. 

Dah 2 Hari mia sembelit, tadi aku bawak mia pi jumpa doktor.  Doktor kata tu normal bagi bayi yang dah mula makan.  Pehh lega aku dengar..aku ingat tukar susu dia okey je..tapi sebaliknye la plak. Walaupun touching ngan laki aku tadi, aku tekad gak nak pi klinik sebab keciann lorr ngan dak tecikk nih. Asik menangis je bila nak berak.  Akhirnya doktor sarankan aku bagi susu novalac IT


Susu ni berselang seli ngan susu enfapro mia tu. Aku pun ada tanya masalah berat badan mia ni, dia kata kalau nak dia besar bukan bagi Enfapro tapi bagi susu Similac atau Gain. Dulu aku penah rujuk masalah berat badan mia, tapi dia xde pun cadangkan kat aku susu2 tu. Maybe dia x prasan. sebab aku ckp, S26 orang kata leh tambahkan berat..doktor kata ok..hurmm...so, banyak rupanya susu yang boleh bantu menambahkan berat badan tapi ikut plak kemampuan baby kita..klu pewot xleh trima..sembelit or cirit le jawabnyeee..

Aku tanya gak pasal mia xmo makan moi yang aku masak. Bila makan dia luahkan balik, tapi kalau nestum makan plak..dia kata xpe ..biar kan dia makan nestum aja..sebab nestum ada rasa..moi xde rasa....alamakk ni aku kompius sebab aku dengar stori kawan aku lak..doktor dia x bagi makan nestum sebab x bagus..suh masak moi..dushh..dushhh...

Esok aku xtau nak wat ke idak..kang dia uwekk plak..tp klu x bagi...takot dia xmo makan nasi plak nati..haaaa tulunn..pe nak wat nihh..

14 January 2012

Crazy potato ?????

Walaupun penat tahap gaban, aku tetap gagah menaip kat blog.  Nak buka facebook lagi lazy..hehe leh ke gitu?? Arini memang mencabar lah, penat tersangat2 penat.  Pas rombongan merisik balik, aku ngan bangganye ngap ayam panggang bape ketul sebab crazy patato...laporr maa..dari pagi terkejar2..Ayam periuk besar yang kami tempah tu memang sedap..ramai dok puji.. Tadi sesi merisik, aku rasa da macam sesi bertunang..pehhh dasat..aku dok lua umah jaga makanan..kang tak pasai2 itu lalat berkejar-kejaran kat makanan..

Ni baru lepas iron baju laki aku.  Tapi ada nak iron lagi nih..tengah tungguh robot basuhkan baju heee..maklumle orang ke 'sekolah' .. baju itu le baju ini le..aku ni ditugaskan utk menguatkan memori pasal baju apa yang akan dipakai setiap hari..waduhhh..sok, berpasang2 baju kena bawak. So, aku pe lagi tenyeh baju le jawabnye..ni baru dodoikan mia bucuk..ciann dia dok golek2 nak tarik perhatian aku, tapi aku wat x reti jek sebab tetiba terasa penatt lorrr....akhirnya, aku angkut mia ke bilik untuk beradu le..dia kan puteri..kena layann cam anak raja heeee..

Mia arini dah belajar perkara baru, di usia 6 bulan steng..dia da mengesot ke depan..selalu kebelakang..cayookk anak ibu..susu?? ha ni wat aku terkejut nihh..aku bancuh sat je..tengoh dah suku botol dia telan..mak aii..aku dok rasa tadi..memang rasa sedap gakk susu tu.  Dan mungkin mia da pakai puting level 2 haha..tu laju jeee masuk ke molot !!

Key nak sambung tenyeh baju...wink..wink..
(tahniah wat tasah yang dah pegnent tu ek..)

13 January 2012

Mamex vs Enfa

Sejak kebelakangan ni aku runsing pikir pasal susu mia nih, tak tahu nak beli brand apa lagi lorr..Minum S26 berak keras plak dah. Aku beli susu ni sebab berat dia kurang memberangsangkan.  Aku pon jadi risau pasal berat dia, so atas nasihat kenkawan aku pun try susu ni.  Tapi keputusan keciwa la gak, badan tak gak naik, berak keras plak dah macam masa dia minum susu anmun dulu.  Aku kalau bab susu mia, aku x kesah pon bape regenya. Asalkan dia nak minum susu, dah le mia tak merasa sangat susu ibu heeee.. siann anak aku.



Aku teringin nak bagi dia susu mamex gold tu..tengok macam menarik je..tapi takut plak dia tak sesuai.. da belek2 susu ni, sebab tengok ada oligosaccharide..aku pun tak tau menatang apakah itu..tapi bunyi macam bes..tapiiii...... aku tak berani nak try gak..so aku pon bli le susu enfapro..yang ni pon takut gak..yele sebelum ni enfalac susu basic je mia takde masalah. Enfapro ni rasa aku dia ada serat, Enfalac pun ada serat, tapi enfapro ni lagi berganda kot hehe takut dia sembelit plak dah. Nyesal plak aku tak try tin kecik dulu huhu..hajat tadi memang da pegang susu tin kecik. Tapi cammana leh tersambar plak tin besar..hamik kauu..peh ni kalau sembelit gak..tak tahu le nak kata..lain budak lain caranya. Tapi xpe, maybe next step aku tukar mamil hehe..


Harap-harap mia serasi lah ngan susu ni.  Aku pun banyak survey forum2 pasal susu..ada yang kata anak berak keras ada yang kata ok..ada yang kata cirit..so kesimpulannya, terpulang pada penerimaan anak kita macammana. So tak berani jamin.........aku suka ngan statmen sorang forumer nih dia kata ~ ~ ~

Pastu tukar ke Enfalac A+..haa baru dia ok.Hubby ckp susu ni mahal..takyah le kasi baby.Tapi pikir2 balik..apa salahnyer bg yg terbaik utk anak..? Dah le saya tak bg hak dia sepenuh nyer (breast milk yg sepatutnyer dia minum sampai umo 2 tahun)..so utk cover rasa bersalah tu..saya rasa Enfalac A+ lah yg terbaik sebagai ganti (tapi apa2 hal pun breast milk is the best milk for baby)...coz ingredient hampir sama dgn susu ibu)ADa..DHA+RA+SA..tu semua ada dlm susu ibu...even tak setanding..atleast hampir2 sama.kira ok lah..

Tu menguatkan lagi semangat aku nih..walaupun tak setanding tapi hampir2 sama dengan susu ibu..wink..wink.. dan aku ada baca gak, ramai yang kata baby yg minum susu ni berat badan tak naik..alamakk..macam betul aja..maybe anak aku adalah salah sorangnyee..errrr tapiiiii aku rasa sebab keturunan kot. dushh dushhh..otak aku mula pusing kikikiki..ni antara bukti dari sorang forumer ~ ~

citer pasal anak gemuk ke kurus ke tembam ke, rasanya bukan sebab susu.
kekadang faktor genetik perlu diambil kira jugak.......
anak anak saya minum susu yg murah je, makan pun nestum je, tapi masa baby semua nya montok, chubby sampai tak larat pulak nak carry dia, sampai sakit semua bebadan ni....semua family heran nape anak anak kita
sihat bebenor walhal mak ngan bapak nya kurus kering. siasat punya siasat rupanya side hubby kita yg gitu. dulu mak mertua kita kata, hubby kita masa kecik cam tu....patut le....

Sok 14hb aunty mia 'dirisik'..tapi aku tengok macam bertunang je..waduhh, sempat le kami perang mulut pasal adat merisik ni, aku cakap..merisik pihak laki bagi cincin je tak sarung. Tapi aku rasa zaman la ni mana ada orang ikut adat sangat..so blasah aja la kalau pihak laki nak sarung cincin masa risik..belajar... la nti tunang da tau nak hulur tangan mana..hahaha..




10 January 2012

Blog ku pink

Terima kaseh wat mypren yang mengubah blog aku nih..cantik lorr gambar kat atas tu (tq momy iman).  Dulu-dulu la kan, aku paling anti betul ngan kaler pink nih. Kalau ko nak taw la kan wahai momy iman. Pakai baju pink pun aku geli sampai muntah-muntah hijau (kononnya la kan) hahaha. Tengok sekarang, sikit2 pink. sebab mia kan gurl..so pinkkkk memanjang. Sampai blog aku pon aku pilih pink hehe.

Balik keje tadi saje jalan ikut jauh skit..seronok tengok, banyak perubahan tempat aku ni. kiri kanan orang meniaga makanan..dah rasa macam kat bazar ramadhan. Yang bes tu lalu kat orang meniaga ayam golek, aku pun amik bau je la. Tu pon dah cukup 'kenyang'. Ho lupa plak nak pi letak 'ladam' kat kasut aku tu..ni semua presiden punya pasal hahaha...wat malu je tapak kasut aku leh tercabut kat kedai..kalau kedai makan tu aku x kesah la sangat. Ni kat kedai kasut..macam taw2 je la kasut ni kan..xde port lain ke nak cabut tapak ponnnn !! dushh..dushhh...


07 January 2012

Cuti mesia ke Terengganu ??

Pagi-pagi lagi aku dah bukak blogspot cari menu ayam berempah. Aku da lama tengok resepi tu kat blog kak lina pg. So aku dah buat dengan jayanya. Tapi juri awam telah mengondem aku punya ayam. Katanya kurang pedas n kurang garam..alamakk..tu kata juri awam A, juri awam B plak..asik dok tanya macammana aku buat...maknanye okey la kot.  Aku wat sambal belacan moden punya..pun dari blog kat lina tu jugak.

Sedap gak la lain dari penah aku rasa sebelum ni. Special sebab dia goreng dulu baru tumbuk. Taktau la kalau aku yang jakun hahaha. Tapi tu la benda baru yang aku blajar untuk hari ini. Ayam goreng rempah + sambal belacan goreng. Gambar tak amik, mood tak baik..

Tadi aku telah melanggar undang2 kalori aku. aku telah menelan 2 ketul ayam rempah, sikit kerepek pisang n sambal belacan..cayookkk !!!! Aku harap untuk arini je gitu ek..jangan wat lagi..xpe xpe..dok umah camtu la..ada je mereka-reka nak makan apa opss lupa, dan aku telah menelan ABC juga di marina tadi blupp blupp..sok keje..so no food..no oil..no santan..hehe.. 


Tengok le ayahnye, pakaikan serban kat onyah..aduhh..dah la muka tu takde muka gurl..hehe..pakai skirt pon orang kompius..ni gurl ke boy !! hehe


Umur mia time ni dah 6 bulan lebih..berat??? hurmm xtau lagi..bulan depan baru timbang.  Pelajaran dia pada 8hb jan..pandai pegang botol n minum sendiri..wahhhh dah berdikari..tu pon kena tengok..kekadang..puting bukan sumbat kat molot tapi sumbat kat dahi plak..pehtuu picit puting botol sambil wat kicap..

04 January 2012

Whatever !!!

Sedihnya onyah arini, 2x menangis sekuat ati dia. Alahai anak ibu..pertama tu sebab dia guling2 dan terus masuk bawah kerusi malas. Tak semena menangis. tu takpe la, 2nd ni wat aku nak marah ni. Ayah onyah boleh gigit telinga dia. Katanya nak gigit idung onyah, sekali dia pusing tergigit plak telinga dia. hahaha..aku terus hot la. eiiiii geram aku. Pas bagi susu, onyah pon tido. Hurm, arini menu onyah..nasi * ikan bilis * sayur sawi * lobak. Petang makan sikit je. Malam, dia dok nyebok atok dia nak makan roti. So aku pon try le bagi bubur dia yang balance2 tu..aikk makan rupanya. Lapar anak ibu nihhh...alhamdullilah makan hampir2 licin mangkuk..kikikiki

03 January 2012

Onyah ketawa sakan

video

Ni no komen la, video ni memang senget macamni..aku pon x reti nak pusingkan macammana. Lagipon ni import dari telefon adik aku. Semua gambar yang aku transfer kat laptop aku ni semua gaya senget. Aduhh. yang penting video onyah gelak ni dapat disiarkan secara langsung hahahaha !! ibu overrrr....

video

Ni plak video onyah baru bape ari dilahirkan..cayang onyahhh, aku takot gak video2 ni hilang so aku upload kat cini. SEkurang-kurangnya ada gak save hehe

01 January 2012

Gaya orang tua??


Dapat sms dari gedik, katanya dia berjaya tangkap gambar anak aku gaya orang tua. Aduh apa la dak ni wat kat anak aku tu ek. Berdebar plak aku baca. Mau taknye, anak aku pun selalu jadi mangsa buli makcik dia nih. Tapi tak le teruk gambar gaya orang tua mia nih..haha comel senyum takde gigi tu. sebijik macam ayah dia.










Cerita tahun baru 2012

Selamat tahun baru semua, ni posting pertama untuk tahun baru ni. Moga blog ni maju untuk tahun 2012 ngan posting2 mengarut dari aku wakakaka.. Arini aku tingtong just keje pagi je sebab cik zizie made in johor datang cuti-cuti mesia kat pangkor. So malam new year, aku n sugar daddy pi expo kat lumut. So sempena peninggalan 2011 semalam, aku sempat le wat keychain like this......................


Nampak cam budak2 kan !! ..tapi aku suka sebab comel, tang huruf2 tu. Kenangan tu, err berita buruk aku dengar semalam ada exciden kat lekir tu. Aduh, memang plan aku nak ke lekir pun tapi tak jadi sebab kawan aku pun nak ke manjung. Takut dengar berita tu 7 orang maut. Yela, benda nak jadikan. Harap sugar daddy aku idok le bawak kete laju2 ek untuk tahun baru ni..bukan tahun baru je, tengah taun ujung taun sekali hehe


Ni le cik zizie..maceh ek datang melawat tarikh senang ingat plak tu 01/01/2012. Tengok onyah dok makan duit plak dah. 


Gambar sekeluarga, kami penah dok satu blok dulu tapi aku kecik lagi la, hanya mak ayah aku n mak ayah zizi ye yang taw hehe so kira ni jejak kasih la..walaupun tangkap gambo just pakai tepon kamera jek, tapi sekurang-kurangnya leh gak wat kenangan kan. Kamera aku kenaa rembat oleh kingkong aka pakcik mia lalalalala





© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™