27 April 2012

Susu naik harga pulak dah...



Hati sudah berbunga-bunga ler sebab gaji naik lorr..tapi ada benda yang buat bunga aku layu seketika muahaha
elok aku dok beli susu kat tempat biasa...tauke kedai tu kata..

"susu anak u nanti naik 8% bulan mei nanti"....

fuyoooo aku ngan terkulat-kulat macam cendawan busuk tu cakap..
"hahh kerajaan naik gaji..susu pun naik ke?"..

aduyai... mau aku tak jadi cendawan busuk malam tuu..sedih pilu cewahh..
nasib la anak aku lagi sebulan je minum susu ni..pehtu serta merta aku akan tukarkan dia ke susu ni...


tu pun tengok keadaan perut anak aku tu le..kalau idak..jadi power ranger dulu muahaha

Photobucket

25 April 2012

Klinik time ...... (10 bulan)



Berdebar sebenarnya bawa onyah pergi klinik..uihh kemain tak duduk diam..tak macam sebelum n sebelum ni..asyik lah nak berjalan..kalau duduk je..siap la..

kesabaran memang tahap power rangers punya haha..
bajet sampai kat klinik dalam 7.30 pagi..so memang aku kerah ayah onyah bangun cepat...kalau tak..aduhh jadi kacang panjang aku..tak kuasa nak tunggu lelama..

Dah sampai depan klinik..tu diaaaaaaaaaaaaaaa klinik dah bertukar tempat..
dah satu hal nak cari pula lokasi klinik baru.. so, nak sampai pukul 7.30 pagi...jadi pukul 8 pagi...
tapi takpela..nombor pon tak banyak lagi..orang ke 10..hehe.. aku macam biasa la jadi minah skoden kalau sampai kat klinik..dok usyar nurse buat keje.. so, turn onyah untuk timbang..eii tak mo duduk diamm.. 
naik just 2oog jek.. jadi le 7.25kg..takpelah..asalkan berat tak turun dan lepas line kuning..

cuma panjang tu tak terpanjang...statik je gitu.nurse pun kata..bab panjang ni tak boleh nak buat apa..ikut keturunan ye... haha aku suka betul nurse yang nama ROSNANI tu..memang sporting giler...bahagia aku rasa..tak le macam nurse sebelum ni..makan hati sehh..

Next trip to KLINIK.... 28 Jun... misi kata..biar dia sambut besday dulu..sebab nanti kena cucuk kui kui kui......



Photobucket

Cupcake versi 2




nak cerita malu... nak kata aku ni 'rajin' buat kek tu tidak le..
memang aku ni tahap gaban malas..tapi suka berunsur-unsurkan kek..coklat..kawan aku kat opis pun boring gamaknya..balik-balik buka resepi kek..resepi coklat..buatnya tidak pun..

gambar atas tu gambar lama la..ekceli..beberapa hari yang lalu memang tekad nak buat cupcake..
tapi.. jawapannye memang jelas 'hancur'.. sebab...aku hanya buat SEMBILAN BIJI KEK COKLAT yang dibubuh dalam cup..muahaha..rajin juga aku ni ye..selebihnya ke loyang juga akhirnya...see rajin tak aku????

memang gaban..... ibu sapa la ni !!!

Photobucket

22 April 2012

Cup cake



Woo teruja tengok cupcake..comey..nak makan pun sayang..
aku ni ntah bila nak buat kek ni..ikutkan hati memang nak buat kek..tapi buh je dalam loyang hahaha tu tahap rajin sikit la.. kalau terlebih rajin bubuh dalam cup..

Edisi cuci-cuci mata tengok cup cake.. selamat mencuci mata !!!










Photobucket

20 April 2012

Folder 2008



Buka folder lama so terjumpa gambar masa dalam kursus lagi pada tahun 2008
bila teringat  suka suki masa tu boleh bikin senyum sensorang.....


Tamat latihan..... cer teka mana aku !!!


edisi conteng muka.... masa ni tengah sporting le katakan...



Lepas habis kelas... hahha lawaknyeea akuu ...



Photobucket

Atas kura-kura ada kura-kura



Terjumpa gambar lama masa bujang dulu..
ni bukan la hewan peliharaan aku..aku tulun tengok aja..
comey tapi tu la..sekali dia 'yak'..or air tak tukar..tu dia baunyeee memang harum...

Dulu masa kecik-kecik aku pon ada bela spesis gini le..tapi labi-labi..
aku stail bela lepas dalam rumah..korang boleh bayang ke labi2 aku tu selalu menghilangkan diri..2-3 hari hilang tup tup tup..dia muncul..jenuh aku fikir..satu hari aku skodeng..lerrr dia rupanya jadi 'minah spy'..

sebab kebetulan haritu aku masuk toilet..sekali dia ada kat tepi lubang..aku heran mana datangnyee..
pastu 2-3 hari lagi dia hilang..pastu muncul tempat yang sama...
bila dia dah besar..ayah aku lepaskan dia kat parit mana ntah..dah tua gamaknyee dia sekarang.. 




Photobucket

19 April 2012

Mengamuk kat Pizza HUt


Sampai je kat rumah tadi terus aku siapkan budak kecik ni...
dan terus pergi pizza hut..adik aku nak tebus tiket le katakan...
korang-korang suka benar beli hot tiket tu sila la tebus sebelum bulan Jun ni... bayar RM 1 boleh dapat satu pizza.. layan kan aja..so aku pon lepak kat pizza hut layan soup..roti.. dan milo..tapi tak dan nak perabihkan milo tu sebab onyah dah mengamuk-gamuk kat pizza hut tuu..aku apa lagi ajak adik aku bungkus laa..lagi mau tunggu..sampai kat rumah terus tidurkan dia..... so sesaat aku menaip stori ni..dak ni dah tidur...mata aku pun kuyu-kuyu je ni...pe lagi dong tidur time laaaa....

Photobucket

Boon cet ??? apa cer !!!



Penat seharian aku bertapa kat pejabat disana ada perhimpunan..taklimat..
Dan-dan pula aku sengugut pagi tadi.. rasa tak pergi pun ada..tapi selagi boleh..pergi aja lahh..
bulan ni aja aku peod 2x...tak tahu kenapa..tak pernah kena camtuu...takott nak cek..

..... O.N.Y.A.H .....

Dak kecik tu pulak tetiba bangun..dahh jerit "MAKKK....
aku ni bukan boleh dengar suara anak aku menangis..mula sedihh..hhuhu..ayahnye la terpaksa uruskan onyah ke rumah pengasuh..nasib depan rumah je heee...

Opppp tadi kat opis di sana....
ramai yang tegur kata aku mengandung lagi ke??? huuuuu tak tau pula rata-rata perhatikan aku sebab perut aku yang memboncet tuu.. yele..aku pun naik segan kan..tapi apa kan daya takut nak bersenam..baru 10 bulan..dah le operate..alamatnya kena selongkar almari cari bengkung balik la kot...

serius aku segan lorr..

bukan sorang...ramai orang...
hoo cakap pasai perut teringat baju aku yang dah 3 moon tak siap-siap..geram juga dengan aunty tu..janji sebulan..lepas aku datang dia suruh datang lagi..dah 3 bulan..masih juga tak siap-siap..hengat tempah kat area sini boleh cepat..maklum le baju 'makin membesar'... tu pun satu hal..aku sebenarnya malu sesangat dah pakai baju yang dah dikategori boleh buat kain buruk tuuu....

dugaan betul lahh.. tak pasai-pasai..aku jadi minah selekehhh..


Photobucket

15 April 2012

Makan aiskrim



Dapat juga aku keluar berjalan hujung minggu..
tu pun bercinta ngan dak kecik tu dulu..

Tadi saje gatai beli aiskrim..so bagi la sikit kat budak itu..
dia nak..dan nak lagi..mengamuk-gamuk dalam kereta..
sampai kat rumah..aku bagi terus bagi dia pegang..
tu dia...kelakar pula tengok gelagat dia...


tapi tu lahh..dah tunjuk aksi pak belalang dia.. tak bagi mengamuk..baru 10 bulan nohh..
gambar akan aku hapdet kemudian ye.... 

eii kenapa aku rasa boring tahap gaban hari ni..

baju pun tak iron lagi...onyah dah tidor..aku rasa baik aku wat keje sebelum budak ini terjaga..

opss tak abis lagi.. semalam tetiba terbangun pukul 4 pagi..payah pula aku nak tidur lepas tu..sebab masih teringat rumah jiran tempoh hari.. dan aku sekarang takut dengan keadaan dan persekitaran aku ni..so aku jadi lebih sensitif.. tambah-tambah bila budak kecik ni main sorang-sorang..aiyoo.. mungkin aku perlukan my sugar duduk rumah lebih banyak kot..entah le...sekiann...

Photobucket

Iklan Sustagen by Onyah



Dah lama mengidam biskut suji..biskut arab..sepupu makmur ni...
masa aku on diet ada le orang offer aku biskut ni..tapi aku tolak mentah-mentah..
tengah diet.. prinsip masa tu memang terjaga 

Sekarang dah tak berapa nak diet tapi masih lagi kurangkan nasi..
cewahh..makan la bila nak makan dan terpaksa..

walaupun biskut ni ada yang terlebih garing..tapi rasa bagi aku layan la...
tu nampak montot suji yang itam tu !! tu antara yang terhangit lahh..muahahhaa..
nak tulis resepi tak leh sebab resepi mak aku tibaii je..
ikut sukatan tin..


Oh cerita ini budak??
tadi aku ngan budak ni ada buat iklan terbaru "Sustagen versi Onyah"..
so arini memang terdetik nak buat juga nasi untuk dia..

Aku buat ada perasa punya..tumbuk bawang n tumis minyak sikit 
dan terjunkan ke dalam nasi dia yang ada ayam..labu n karot..
hurmm.. tau-tau la budak ni taknak makan takde perasa..

Suapkan dia tadi takde lak dia nak muntah..
tapi ada iklan sikit lah..
antara skrip yang aku hafal tadi 
"Makan lah sikit...."

nasib budak ni tak jawab balik "taknak....hotdog:"...hahah
dia dah kenyang sebenarnya telan susu je dari tadi..tapi aku suap juga nasi sebab nak pergi kenduri kawan aku tuu..kang dia lapar pula..

Tapi misi nampak nye berjaya.....lepas ni boleh le hantar kat pengasuh nasi spesel ye onyahh...


Photobucket

Selamat pengantin baru (eka)



Selamat pengantin baru buat kawan terbaik dari ladang...kelas ko maria....santekkk..malu2 atas pelamin ye.. cehhh ... rasa le apa aku rasa dulu..senyum macam nak krem mulut ni..

ekceli aku tak dapat nak datang awal..tak dapat nak tolong ko...tolong tengok ko kawen hahaha dan
just dapat tengok rombongan ko semalam keluar dari masjid.. aku kira 30 minit je lah korang kat masjid tu..
sebab masa aku odw balik rumah dari tempat kerja ternampak rombongan ko keluar pukul 3.30 petang..cayokk...

Tadi kemain excited nak masuk rumah pengantin..sampai tersepak someting like batu hehe
cover malu wehh..alih-alih laki aku pon terbuat aksi yang sama..aku pon bantai gelak kat dia..padahal aku pon kena..alahai eka..ko kena repair penghadang pintu umah ko tuu..kalau tak ramai le tersungkur..


Terlepas nak tengok aksi berarak..aku rasa kenduri kawin kawan aku ni memang pecah rekod..
pukul 12.10 ke 12.15 t/hari camtu lah pengantin laki dah datang..lagi cepat dari kenduri kawin aku dulu..cehh tak dan aku nak jadi kameraman cap batu bata..

apa-apa pun tekak aku dah selamat makan kenduri nasi minyak ko..
maceh la ye...moga berbahagia selalu..dah jadi bini orang ko....

wehh sori sesangat kat akak ipar ko..tadi aku tak tertegur dia sebab tak cam wehh..mesti dia hengat aku sombong bangat...bukan gitu dong..


sweet gambar ni..





Photobucket

Jiran belakang rumah terbakar part 2




Sebelum ni aku ada stori pasal jiran belakang rumah aku yang terbakar tempoh hari..
ada masuk suratkabar metro esoknya.. so ni gambar keadaan dapur dia yang terbakar..

Masa ni dah beberapa hari berlalu tapi masih ada bau kesan terbakar tu..
semalam aku skodeng dapur dia lagi..masih ada bau..


mengikut cerita tuan rumah ni..dia sempat lari..anak dia masa tu tengah mandi..suami dia pula melecur kat kaki..


kalau bomba lambat datang..aku rasa sampai ke ruang tamu habis..nasib bomba cepat sampai..



Photobucket

Alergi Antibodi



Fuhhhh bersawang dah blog aku ni..
sejak gempa bumi aritu, sampai la harini baru nak menjenguk balik..tetiba rasa takde masa pulak dahh...

Masa kejadian gempa bumi rabu yang lepas (11 April 2012) 
aku bawak dak kecik tu ke hospital..ayahnye syak demam campak..so tak sedap hati tengok merah2 mukanya.. dah jumpa doktor baru la tau..tu bukan demam campak..

TAPI....................................
alergik ubat lorr..onyah kan demam..so, sejak dia makan antibiotik tu muka merah2..
dan-dan doktor suruh stop dari makan apa-apa ubat..
lega aku dengar..

tu satu stori..stori lagi satu..
gambar kat atas tu...gambar geng sekolah aku...perhh
masing-masing umur 28tahun..muka maintain je macam zaman sekolah dulu..cuma aku le..
dari 'slim' ke bab bab..kekekeke..


Photobucket

10 April 2012

Panik rumah jiran belakang terbakar


Ni kesah lagi beberapa minit nak ke pukul 6 pagi tadi..
Selalu lepas aku sahur..aku boomm balik ngan aman..tapi arini taktahu le napa takleh nak tido..

Elok mak aku keluar bilik..dia lepak kejap kat dapur tetiba aku dengar orang menjerit..
mak aku pun panggil aku "kak bangun..rumah belakang terbakar"..
Terkejutnyeee la aku tengok rumah belakang dah berapi-api..
aku masuk bilik..panikk cari tepon n cari onyahh..

lupa dak kecik tu takde kat umah..berlari aku kejut ayah aku kat depan dan bukak pintu rumah..
aku suh mak aku lari sambil aku tepon bomba..
memang menggigil..sebab aku takot orang dalam rumah tu terperangkap..aku kejutkan jiran sebelah yang selama ni tak bapa nak 'geng'..fikirkan baby dia umur 8bulan..lupakan sengketa kejap..janji selamatkan jiran2 berhampiran..

Mana nak tau..api marak.. 

Masa aku n jiran lari ke lorong lagi satu mengenangkan anak dia kang tertelan asap pula..
masa tu menggigil aku ..asap dan bau dia..tapi aku respek giler kat abg bomba..10 minit camtu la..dah sampai..
aku dengar 3x meletup rumah jiran belakang aku tuu..

tu la pengalaman paling menakutkan dalam hidup aku...
dan-dan ayah aku terus pasang alat pengesan kebakaran yang dah bersawang tuu..

aku beli masa dengar cerita kebakaran..tapi semua orang bangkang..akhirnya...
Photobucket

09 April 2012

Khasiat MILO



Aku ni pengemar milo..orang kata minum milo macam orang tua..hahaha
belasah aja la ye.. aku memang takleh takde milo kat rumah..selalu minum milo o je lah..takde gula takde susu.. tetiba rasa nak cari maklumat pasai milo..


Antaranya:

1. Kebaikan semula jadi malt, susu dan koko.

2. Hanya MILO® mengandungi Protomalt, ekstrak malt istimewa NestlĂ© dengan
   campuran pelbagai jenis Karbohidrat yang membekalkan tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

3. Hanya MILO® yang mengandungi Actigen-E, gabungan lapan jenis vitamin dan
    empat jenis mineral yang kaya magnesium dan tahap Vitamin B, Vitamin C dan
    Kalsium yang dipertingkatkan bagi mengoptimumkan pengeluaran tenaga dari makanan.

4. Kaya dengan Protein bagi pembinaan dan pembaikan tisu badan. Secawan MILO mengandungi   3.5g       Protein, iaitu 11% dari pengambilan Protein harian yang disyorkan untuk kanak-kanak berusia antara 7-9 tahun.

5. Kaya dengan Kalsium untuk tulang dan gigi yang kuat; dan Magnesium bagi penyerapan Kalsium ke dalam badan dengan lebih baik.

6. Kaya dengan Zat Besi dan Vitamin B12 untuk pembentukan sel darah merah Vitamin C untuk penyerapan Zat Besi.

7. Khasiat seimbang bagi Protein, Lemak dan Karbohidrat.

8. Disahkan Halal.

9. Warisan MILO® yang dipercayai – khasiat yang boleh anda percayai bila-bila masa, di mana - mana sahaja.

10. Rasa MILO® yang hebat – rasa coklat malt unik yang disukai rakyat Malaysia.

Photobucket

Aku si 'minah rabun'



Nak story kesah aku si 'minah rabun'..
ekceli aku ni rabun setat umur 10 tahun lagi..hengat masa tu..
aku kat kelas fardu ain..biasalah budak pandai kena duduk belakang ye dak...

satu hari time exam..tetiba aku tak nampak apa-apa tulisan kat whitebod tu...
jenuh aku tenyeh mata..last2 report kat mak aku..dia punya la tak percaya..
dia hengat aku nak pakai cermin mata sesangat..

Lepas test tengok kalendar..sah-sah aku dah jadi minah babun ..heeee rabun maa..
so bermula la episod memakai cermin mata waktu umur 11 atau 12 tahun gitu..
time tu paham-paham je lah..trend spek mata besar gedabak..so aku terjebak le dalam kancah era spek besar tuu.. power jangan cakap le..tebal.......... ni gara-gara kuat menangis dan suka tengok tv dekat..

Tapi aku ni pakai spek time sekolah je..pas aku kerja..sori stroberi le..just pakai kat umah je..
selesa lagi pakai contek lens..tapi harus hengat..sampai bila nak layan kontek lens ye dak?

satu hari nanti..spek mata juga la jawabnye...
dasar minah rabun mana leh ubah hahaha.. jenuh le dulu aku pakai macam2 ubat kat mata..tapi tetiba takut..kang lain pula jadinya..so abaikan..

psst en. sugar pun sebenarnya baru tengok aku pakai spek mata masa dalam pantang 10 bulan yang lepas..

Photobucket

Projek biskut suji



(gambo tak hengat amik dari blog mana..sori kak pinjam gambar sebab cute)

Projek malam ni biskut arab atau biskut suji ngan my mak....
ni atas permintaan aku..yele puasa banyak le permintaan..
mak on aja..janji ko beli minyak sapi dan tepung udahh..
katanyee lee...

terima kasih makk..mak memang terbaiikkk !!!

hoo hengat dulu masa kecik2..aku ni memang pendengki orangnye..
selalu bila abang aku balik dari asrama..of cos le masak yang sesedap..bila makan..suh tinggalkan untuk abang..tapi bila time aku..abang aku bedal je..tak hengat orang belakang..

mau aku tak dengki !!! tapi tu cerita zaman bebudak dulu la..
sekarang dah okey..mak nak masak apa..masak leeeee...


Photobucket

Demam campak



Berita sedih baru dapat tadi..Onyah anak ibu ni demam campak..
sedihh tak dapat tengok lagi camane rupa dia lagi..ayahnye kata kat muka dah keluar merah-merah..

Ikut plan malam esok balik ke sini...
kesian mia..kira hari ni ari ke 6 dia tak sihat..lepas demam naik demam campak pula..
Ayah dia kata dia tak meragam..elok je main ngan sepupu dia..

Cepat balik ye onyah...
rindu lorr malam tidur bertemankan airmata rindu kat onyah...
kalau aku ditugaskan bekerja malam..aku tak kisah sangat..tapi ni berpisah
2 orang ke kl..1 orang disini....oh tidakk

Jangan pisahkan anak n ibu lagi.....
kira cepat juga ye..demam campak nyee...umur 10 bulan dah kena

Photobucket

08 April 2012

Jumpa ular salai



Tadi jumpa bangkai ular...
ciann ular ni kena salai !!! tak caya???? caya lahhhhhh.....

Nampak macam ular tak?? hehe sekali pandang memang le nampak cam ular..
dua kali pandang rupa tali ye dak?

bikin suspen jek..ni idea ayah aku le ni..suh tangkap gambar ropia ni..
sejak onyah ngan ayah dia takde..jenjalan ngan mak ayah le plak..rasa macam x kahwen lagi kui kui kui..


< nak masuk gak..... >

Pandai gak mak aku amik gambo ni ye..hurmm lepas ni mak leh pakai tepon touchskrin dahh..hahaha..

Ooo..ada citer..ekceli masa aku dok berjimba-jimba tengok laut mengulung..
tertengok couple ni..ayat yang aku dok curi-curi dengar dari mulut sang lelaki ni
"kalau berani........buat lahh"..

Sah-sah makwe n pakwe ni tengah gaduh..eii nyibok lak kami berjimba kat situ..hurmm mana le nak taw kan.. tapi tak sure..laki bini ke..atau makwe pakwe..
Agak deme tak berapa nak selesa dengan kehadiran kami bertiga ni..
sang pakwe terus blah tinggal si awek ni..

sorang ke hulu..sorang ke hilir..laju benor pakwe tu berjalan..
tak pandang belakang dahh..si awek dok penjuru pokok..nangis gamaknye..

dalam 10 minit gitu..si awek tadi datang arah kami..tapi kesiann la plak..tetiba terpeleot..
abis baju kena pasir laut..ciannn..
dia tanya..nampak tak budak lelaki tadi pergi mana..aku pon tunjuk le arah sana...
terus dia blahh cari laki tuu..eii memang kesian lerr...dah le kena tinggal..terjatuh plak tu..
nak gelak tak sampai hati..tak baik..tak baik..

kalau aku dalam situasi tuu..menangis hentak-hentak kaki le jawabnye....
malu jatuh n geram kena tinggal..




Photobucket
© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™