30 May 2012

Popia Basah :(



http://www.jintanmanis.com

Hajat dihati semperna last cuti ni.. tergedik2 nak buat popia basah.. dah lama dah ngidam nak buat..cammana la rupanya ye dak? tak buat tak tahu.. semalam dah keluarkan bahan2 tapi tepung gandum plak takde, pospone le arini pulak..sekali tu dia, telur pulak takde..adehh potong stim betoi lah..

Tergendala nak buat popia basah..

Photobucket

29 May 2012

Mata ku RED ^_^


Sejak pagi Ahad aku sakit mata..taik mata jangan cakap lerr..penuh..sampai bangun pagi je kena kopek mata ni.. memang tahap gaban mata aku ni..

Dan juga la aku kerja sampai kul 11 pagi pastu kena halau ngan kenkawan suh pi amik MC.. betul juga..kalau aku tak MC nanti lepas sorang2 kena berjangkit ngan aku..

Terkedek2 le aku pi klinik satu mesia..tapi deme tak dapat keluarkan MC..deme suruh pergi hospital sebab sakit mata memang kena MC katanya.. dah sampai hospital..memang part paling aku tak suka, hari isnin mesti le ramai orang.. kat kaunter pendaftaran tunggu tak berapa lama lah..tang nak tunggu kena panggil tu yang lama..

Masa tu macam ada persatuan makcik pakcik plak..deme dok membebel, nombor lompat2..nombor deme idok dipanggil lagi..aku tahu sistem hospital tu..setiap nombor ada biliknya..sebab tu le nombor dia lompat2...aku iya kan aja makcik pakcik tu membebel..hahaha..

Masuk je dalam bilik doktor..perrhh sejuk tengok doktor pompuan tuu..baik je layanan..rugi tak amik nama dia cewahh.. dia cakap "ada jangkit ngan sesiapa tak"..jawapan aku yang buat dia gelak "takde.. sendiri2 je jangkit".. dan dengan rasminya aku dapat MC selama 3 hari ...

Photobucket

Adam ^ Onyah



Kawan baik onyah masa kat pendang, adam namanya..kalau ikutkan adam ni sebaya ngan onyah..tapi adam nak gak kuar bulan 12..ikutkan due maknye bersalin bulan 1...

Adam ni suka benar main ngan spanar..si onyah tu apa lagi..sama naik..dia pun nak bertukang jugak..adehh anak akuu...


^ ibu..onyah ensem ke cun ??? hurmmm.. cun lagi baik nooo...


Photobucket

Pendang ^ Muzium Padi



Wah kena pau ayah onyah ni suh beli spek untuk dia.. ni odw nak ke Muzium padi kedah.. dan lagi tangkap gambar dalam kereta..


Pergi Kedah pun pasai nak pi umah PAKTAM kat pendang, so esoknye aku saja ajah en. sugar pi jenjalan kat pekan pendang tu..tak sangka si paktam nak ajak pi tasik..aku hengat tasik tu dekat le sangat..

Ada la dalam 30 jam gitu.. kami pi 5 petang..gilerss dah la esoknye kerja wakaka..tapi masih lagi kat pendang..sabar je la.. tapi takpe aku nak gojes kat kedah punya pasal..balik lambat pun tarak hal..



Sampai kat tasik..hujan la plak, plan nak mengayuh itik kat tasik..alih2 tukar plan ke Muzium padi.. tapi sayang..sampai kat muzium tu dah pukul 6 petang..muzium pun dah tutup..tangkap gambar kat luar je lah.. lepas sesi merayap kat muzium..kami patah balik ke tasik dengan harapan leh naik itik tu..



tapi pon sama juga kesnya..tutup sudahh..redho je lah..kami dok tepi tasik tu usyar orang sambil makan apa yang ada.. aku sampai kat perak dekat kul 1 pagi.. hooo lupa nak bagi tau, elok sampai pendang..mata aku sakit lorr.. tetiba rasa bengkak n merahh..aku hengat pasai kontek lens tapi tak..memang sakit mata berjangkit..



Photobucket

26 May 2012

Bengang tahap gorilla


Mood bengang ni tapi sempat layan blog..
baru balik kerja so singgah kat kedai Wau Matahari yang dipenuhi dengan pekerja2 thai.. muka dah comey tapi macam hampeh gak la..aku minta bubur satu..kemudian duduk sementara tunggu..

Tapi macam tak leh jadi je, dia dok bagi kat orang lain yang datang kemudian dan bungkus nasi ayam..kemain lama aku tunggu..pehtu mana leh tahan..aku pun tercegat le kat depan dia..kawan dia tanya nak apa..aku cakap bubur.. tak juga buat untuk aku..pastu budak yang aku minta bubur memula tu tanya kat aku lagi nak apa..

adehh mau aku tak hangin tahap gorilla...

aku cakap nak bubur...tadi dah mintak.. terus kawan dia hangin ngan aku gamaknye..hempas2 mangkuk untuk nasi ayam..ceh macam aku heran lorrrr... tak suka sila la balik ke thailand ye..kat sana boleh la ko buat camtu...

dah la bawak ayam golek ala ayam yang gantung2 tu tak bubuh dalam talam ke apa ke..main bawak camtu je..siap kena sampah lagi..bukan dia perasan..aku perhati je..memang hampeh kedai makan tuu..

Photobucket

Tulis surat kat Artis



Pernah ke korang tulis surat kat ARTIS a.k.a retis??

Tetiba aku teringat zaman 97 dulu..memang time tu time berangan aku..abih semua artis yang aku minat aku tulils surat kat deme..eii tolong lah.. siap minta jadi kakak angkat abang angkat..masa tu belajar memang ke laut lah.. memang tahun berangan !! hahahaha

Ada juga artis yang telefon aku..mau taknye aku dok gatai tinggalkan nombor tepon lagi..

Hadiah jangan cakap lah..selalu aku akan pos coklat kat deme taw..untung deme ye..
Last artis yang aku minat kaw-kaw..

^_^


Ayah aku sanggup bawak aku pi ipoh semata-mata nak jumpa adam okey..lawak lah..kalau ada adam kat tv..infomasi pertama tu mak aku lah..sanggup dia kol aku bagi tau adam kat tv..

Sekarang dah kawin..lain maa..lagipun zaman fanatik dah berlalu..budak2 sekarang semua dah ada fb..artis pon ada fb senang nak berhubung..tak macam dulu..ye dak...


Photobucket

Alahai baby...



Tergelak besar aku tengok..memang betul pun..bila ada anak, memang pot dia kat tengah2..nak letak tepi kang tergolek pulak, sekarang ni memang tengah lasak..

nasib la....

Photobucket

Wanginye si COMFORT tu...


^ En. google punya ^

Lepas satu satu pelembut kain yang aku guna..bukan nak lembutkan sangat pun..tapi nak wangikan basuhan je.. memula dulu gila kat cik downy..tapi memandangkan baunye menusuk kalbu sampai tahap aku sedekahkan kat member..citer masa bujang dulu lah..si member ni pun tak tahan baunye..terus dia tuang dalam mangkuk tandas..tu dia...memang bijak...dari buang ada baiknye tuang kat tempat yang betul hehe....

aku tukar macam2 brand lepas tu... baru ni je dan buat pertama kalinya aku guna COMFORT pula..

wangi ke?

Wangi la wehh..kemain suka aku basuh baju.. betul lah kata iklan tu wangi tak hilang 14 hari hahahaha..
Photobucket

25 May 2012

Nota Jutawan, Nota Kewangan



Tengah baca buku ni..memang layan, sebab isi dia banyak gambar menarik perhatian..

Sejak baca buku ni..aku dah mula nak menabung 10% dari gaji..memang betul kata buku tuu..bila makin kaya..makin banyak perbelanjaan kita guna.. gaji tu memang tak pernah cukup.. 


Tetiba ada kesedaran..selama ni duit aku mengalir macam pili air.. tak pikir masa depan.. buku ni kata sila kawan dengan orang yang pandai menyimpan duit..lelama kita pon akan terikut dengan cara deme tuu..

"Dengan hanya menyimpan RM 500 setiap bulan pada kadar pulangan 10% setahun, wang anda akan menjadi RM 1 juta dalam masa 30 tahun..."
pssst ^_^ idok le aku mampu simpan 5oo tu.. 



Photobucket

Ipin



Ni ipin..kucen jiran aku..memang selalu dia mamam kat umah ni..kitaorang pon tak kesah..
napa panggil ipin? sebab kat umah ni ada kucen upin..masa deme kecik2 dulu..si ipin ni selalu datang melawat kat umah aku..sejak tu le dia dok minum mamam kat umah ni..hahaha.

mak ipin ni memang sejibik cam dia sekarang ni la..tapi da mati kena langgar..cian tau ipin ni main le sorang2 sejak mak dia mati..makan pun kais pagi makan pagi sebab tuan dia tak amik pot ngan dia lagi..nasib ada upin..leh la menumpang kasih..ye dak..

Photobucket

Demam kus kus + Kasut rabak



Demam tak surut2 lagi..yang aku perasan asal ayah dia duty, pagi tu mesti demam..dah 2x camtu..
tadi kepala je panas..badan tak panas pun..aku rasa sebab sakit gusi kot..sebab gigi nak keluar lagi..

Sabar ye onyah..

tadi bawak pi billion beli kasut kerja baru..aku ni memang tiap bulan kena beli kasut kerja gamaknye..
baru bulan lepas beli..dah rabak lagi..

aduhh memang dasar mak rempit..kena beli kasut but macam kat bawah ni baru tahan 8 tahun kot..




Photobucket

Terung pipit sambal ikan bilis



Permintaan en. sugar...
alih-alih 'bebola hijau' tu je yang tinggal..ikan dah terbang dalam perut..tak semua orang dalam umah aku makan terung pipit tu.. heeee...


Photobucket

24 May 2012

Onyah join Pertandingan Baby comel


Beli pampers dak kecik tu kat Billion tadi sebab pasaraya sekarang tengah berlumba-lumba menjatuhkan harga.. bayangkan TESCO pun tengah menjatuhkan harga susu dutch lady 123 dengan harga RM 16.40.

selalu aku beli kat kedai ubat.. murah..tapi kat billion ni lagi murah..dan hajat ke dua tu ada sebab la kan.. ekceli aku yang tergedik nak mia masuk peraduan baby comey anjuran billion..

Pendaftaran RM 18.. so, masa sesi fotografi..tetiba ramai pulak orang tengok onyah kena tangkap gambar..terus budak tu terkaku tengok orang..takmo senyum hahaha, aku le jadi tukang penarik perhatian...tapi dia takmo pandang aku pon.. 

bak kata tauke kedai tu.." ala baby nampak badmod...".. so dia cakap..takpe kalau dia takmo amik gambar lagi..bila2 boleh ambil semula..

Takpe..sabtu or ahad ni kita try lagi ye...nanti ibu bagi 0nyah tidur cukup2..maybe tadi pun dia tak tidur lagi...masa tu la pulak datang ngantuknye..tu yang badmood...

Photobucket

22 May 2012

Gigit kat Dagu


Gigitan pertama dari onyah..ohh budak kecik tu mentang2 tumbuh gigi taring..
pandai pulak dia gigit dagu aku...yang pasti aku tak marah tapi lagi gembira..sebab dah ada gigi satu..satu lagi gigi taring nak tumbuh..siap le..sapa pulak jadi mangsa.. so tunggu gigitan kedua dari onyah....

Semalam pergi klinik..lega aku dengar..doktor tu kata onyah cirit sebab NAK TUMBUH GIGI.. fuhh lega hati ni..hengat kan apa la sebab kami semua kena ceri beri juga...betul lah 'doktor' tu kata ceri beri boleh berjangkit..pehh punya la tak percaya cakap doktor.. maaf doktor..selama ni memang tak tahu pulak cirit birit tu boleh berjangkit..

doktor tu tukarkan susu onyah.. kepada susu

khas untuk cirit birit barangkali.. dan dia bagi ubat sakit perut..sebelum ni aku pi klinik lagi satu..dia kata cirit birit untuk anak aku memang takde..atas nasihat kenkawan aku suh pergi ke klinik yang ni.. akhirnya..keputusan cirit dia dah takde..setakat jam 9 malam ni lah..alhamdulillah..moga2 reda lah ciritnye tu..kesiannn...

Photobucket

20 May 2012

Terkubur lagi..



Dalam hidup aku ni banyak benda yang aku nak buat..tapi tak banyak yang kesampaian, ada saja halangan..atau aku ni HANGAT-HANGAT TAIK AYAM je?? bukan camtu dong, aku ni spesis bila minat memang terlalu minat..tapi bila ada halangan..aku biarkan macam tu je minat aku terkubur... antara benda yang aku nak buat yang belum tercapai..

BELAJAR FOTOGRAFI

BELAJAR BUAT KEK

BELAJAR MEKAP ANDAMAN (mekap biasa dah)

Teringat masa tahun 2006 camtu, masa tu memang gila sangat dunia solekan..memang masa tu nekad kalau tak dapat kerja gomen, nak belajar kelas solekan..masa tu memang banyak tempat belajar aku dah survey...tapi rezeki berpihak pada kerja gomen..so terkubur lah impian aku tuu....

Fotografi? kamera dah ada..masa ada kamera kompak kemain bergambar..sekarang? mungkin sebab dah kawin..ada anak payah nak bawak kamera..en. sugar pun bukan jenis layan gambar..so???? terkubur lagi...

Belajar buat kek?? tak tahu nak belajar kat mana..ada kat kolej komuniti ni, nyaris2 nak belajar..tapi jadual buat kek time tu aku balik kampung rasanya..so terkubur lagi..

TERBARU

semalam baru aku cakap kat en. sugar nak belajar JAHIT BAJU wakakaka..eii benda paling aku tak suka..tapi tetiba teringin nak jahit baju sendiri..winkkkk buang tebiat !!


Photobucket

19 May 2012

Pergi Hospital lagi..


Onyah time nih tengah tidur.. sementara tu boleh la aku godek2 komputer ni, malam tadi dia muntah macam air terjun..habis baju, risau pulak aku..kelmarin baru keluar wad..memandangkan cirit dia ada lagi tambah pulak dia muntah aku time off petang semalam.. 

pergi klinik biasa dulu tanya doktor..dia pun kata cirit macam ni memang takde ubat..just tengok keadaan dia kalau lemah terus ke hospital..so, aku tanya kalau duk rumah pun takpe ke..dia kata terpulang..tengok dia aktif boleh duduk rumah...tapi bila tengok dia lemah terus pergi hospital..

Malam tu juga aku tak sedap hati..bawak onyah pegi hospital juga..doktor kat situ pun terkejut..dia kata baru keluar.. aku kata aku risau sangat sebab cirit dia dah 4x..muntah dah 5x..doktor kata memang ibu2 memang akan risau...dia kata onyah aktif..so tak perlu bimbang..just tengok kalau KEPALA BERLEKUK, MATA CENGKUNG, TAK AKTIF, CIRIT AIR.. cepat2 pergi hospital..

Air garam yang doktor bekalkan tu pun tak banyak habis..minum sikit pun dah muntah..risau sangat2..kalau setakat demam aku gagah lagi..ni tahap cirit.. makan pun ala kadar je budak tu...
Photobucket

18 May 2012

Demam + Ceri Beri


Tu dia memang kemaruk nak berblog muahaha.. sejak budak kecik tu kena tahan wad, memang tak boleh la nak layan benda ni semua.. onyah masuk tahan wad sejak 15 mei aritu..kesahnye selesema je..pukul 4 pagi tu tengok DEMAM dan CIRIT dah melimpah ruah..dengan 'duck' sekali kena berak dia.. pagi tu kami bawa ke hospital..just nak cek.. 

tapi aku memang rasa macam poyo pulak doktor yang cek onyah pagi tu..dia cakap nak masuk wad ke? cirit ni takde ubat..kalau masuk pun just bagi air garam.. tu dia.. aku cakap tahan je lah..dah cirit..demam pulak tu..mata dia jegil je nengok aku.. apa daa.. masa dia cek panas onyah hanya 37...bila dah sampai wad kanak2.. jadi 39..  

Sesi cucuk tangan nak masukkan AIR.. aku siap tengok jam..dalam lebih kurang 20 minit onyah kat dalam bilik 'proses'..aku tak boleh masuk..kena duduk luar..sepanjang tunggu onyah kat dalam..aku memang dah sedih..tak tahan dengar dia menjerit..kesian..


Hari pertama onyah kena tahan wad..masa ni asyik cirit je..kena masuk air bagai..so, nak pi cuci berak dia kena la hangkut air tu sekali..  aku pun tidur2 ayam je la kata orang..takut..sebab ada kes budak kena tarik juga sebab demam panas.. 


Hari Kedua kat wad..nampak beransur..demam on off..sekejap demam sekejap tak..ada malam tu dalam pukul 4 pagi aku terjaga sebab rasa panas sangat badan dia.. so, lap2 la badan dia..


Tengok, 2 hari duduk dalam kandang..bila lepaskan dia tempat main..tu dia tak hengat dia tu tak sihat..


Suka pic ni..tapi tak clear pulak..masa ni tergedik2 sebab nampak aku pegang telefon..


Ni sebelum balik.. asik nak berdiri je..malam kat hospital bukan boleh kalau tak tarik TIRAI tu..kang asik la nak main CHAK CHAK ngan makcik sebelah tu..aduyaiiii..TUTUP LAMPU baru boleh duduk diam.. kalau ikutkan, semalam boleh balik..tapi doktor cancel sebab nak pantau dia lagi sehari takut dia demam malam lagi..

Pukul 2.30 balik rumah..fuhhhh terus aku cari bilik air..tak tahan maa...rasa macam kat spa haha


Photobucket

13 May 2012

Batuk


Batuk dah tiba.. dah beberapa hari aku sakit tekak..
tidur malam tadi pun tak berapa nak lena..sakit tekak..


Photobucket

Tetiba teringat kat KELANTAN



Pagi buta ni memang pakat layan DANGDUT je...
layan THR.FM salam pantai timur, syok tau radio ni..tetiba rindunya kat kelantan.. Teringat masa tu tak padan dengan mengandung..kemain jakun aku cuci-cuci mata kat pasar glamer kat kelantan tu..

En. sugar pernah duduk kelantan masa bujang dulu..so, tau juga lah dia jalan area2 situ..hengat lagi, kami berdua pergi cari inai kat kedai2 memalam tak berapa nak buta tu.. bajet inai yang kak ipar aku bagi tu cukup untuk 3 jari abang aku tu..sekali tu dia.. 1 jari je dan pakai ngeeee... pe lahh...memang macam kartun aku time tu..

Kebetulan kawan en. sugar pun kawen kat kelantan..dia pun kawin sama tarikh ngan abang aku.. malam tu aku pergi ke homestay deme kat area2 situ kekonon nak mintak minyak masak sikit nak letak kat buah hantaran.. nak jadikan cerita masa dalam kereta..aku haus sesangat..aku pun cekup je botol mineral yang ada kat sebelah aku tuuu..sekali tu diaaa... aku telan MINYAK MASAK.... hahahaha tu le penangan aku masa tu.. errrr nasib onyah takde apa2..mesti dia cakap..apa la ibu ni minum minyak..takde benda lain ke nak minum ngeeeeeee...soriii ye onyah.. sesi tak disengajakan..

 kak ipar aku orang sana..tapi tang perjalanan tu toksah cakap lah..senget pinggang aku..last aku pergi masa aku mengandung 5 bulan..1st malam kat sana tu lah aku rasa ONYAH BERGERAK-GERAK... sweet kan !!

Photobucket

Jenjalan semperna tumbuh gigi



Suatu petang di teeetttttt...
semperna onyah tumbuh gigi..terus ibu paksa pakcik onyah bawak pergi jenjalan haha..
ni pun lepas hantar makanan kat atuk onyah lerr..


La ni tak main dah tangkap gambar 'peace'...sekarang style tunjuk muahahaha
tengok onyah tak layan pun ibu..ciss


Tak layan lagi..tengok apa la tuu.. ibu je over ek..


Tengok ibu over lagi.. onyah ni macam ayah la..
taknak tengok kamera huh..kecik hati den !!


Sesi tunjuk laut pulak..ni baru la seni..matching dengan kaler baju aku dengan laut tuu..


Hah ni baru le nak nengok kamera tapi awat pulak mata rupa itu..
ONYAH kata 'INI BARU LA ADA STYLE IBUUUUU'.....
yelahh... 




Photobucket
© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™