09 November 2013

Kerutuk daging


Resepi ni memang kita dah perap lama dalam simpanan, ni baru nak keluarkan. Kalau simpan dalam buku resepi memang pakat berhabuk dah resepi ni.  Pertama kali merasa kerutuk masa pi ke rumah kawan suami..
kawan tu buat kerutuk itik..itu le first time juga makan itik...emm sedapp

rempah kerutuk ni memang susah nak cari kat pasaran, yang ada kat pasaran tu jenama adabi, tapi kita suka lagi brand nurani ni..beli online.. kalau cari resepi kerutuk ni macam-macam cara..yang ini kita try kerutuk paling simple dan senang..wokey selamat mencuba..
Bahan - bahan :

1/2 kilo daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/4 kerat gula melaka
50g rempak kerutuk - saya guna jenama nurani 
1/2 asam keping
1 sudu kerisik
3 sekawan (bunga lawang, kayu manis dan biji pelaga)
santan
gula
garam secukupnya - tak tambah banyak sebab rempah tu dah cukup rasa


Cara membuat :

Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan halia yang dihiris sehingga kekuningan dan rempah 3 sekawan. Masukkan rempah kerutuk yang sudah dibancuh dengan sedikit air.  Masak lama sehingga rempah tadi betul-betul garing.

Masukkan daging yang telah direbus terlebih dahulu.  Masak sehingga daging empuk dan dimasukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan gula melaka, gula, garam dan asam keping.
Akhir sekali, masukkan sedikit kerisik.

Masak dengan api perlahan dan sesuaikan rasa sebelum di angkat dan dihindang.

Selamat mencuba ye...


ni rempah kerutuk yang kita pakai...


Photobucket

3 comments :

moga murah rezeki kamu ye..

© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™