18 February 2014

Makan telur untuk diet atkins





Dr fb DR HAMID ARHSAT: 
Ada orang yang takut makan telor , kononya ia meningkatkan cholesterol dan menambah risiko sakit jantong. Ada pula pantang makan telor lepas pembedahan dan lepas bersalin kerana ditakuti luka bernanah. Kesemua itu tidak betul kerana banyak kajian yang menunjukkan tiada kaitan makan telor dengan cholesterol malah ada kajian yang 1-2 biji setiap hari melindungi kesihatan mata,jantung dan otak sebab kandungan amino acid - choline. Kandungan nitrogen dalam telor membantu pemulihan/healing lepas bedah dan trauma. Kandungan vitamin D3 dan sulphur juga jadi pelindung penyakit kanser. Satu kajian keatas wanita2 yang makan 1-2 biji telor setiap hari bolih menurunkan risiko kanser payudara dengan kadar 44%.

bila baca artikel ni tetiba aku rasa wahhh nak beli telur 8 papan.. selama ni kita ingat telur tu tak elok dimakan selalu. Memandangkan, somi aku beriya nak diet sebab keadaan yang memerlukan..jadi aku pon rasa nak terjebak sekali, bukan tak pernah buat..dari apa yang aku pernah buat dulu..memang turun tapi bila stop dan makan nasi..berat jadi asal balik. nak buat benda ni semua, ati kena tegar kata orang cehh !! 

blog aku bukan cheff memang banyak membantu kalau nak try diet ni..sila terjahh.. 

Photobucket

4 comments :

  1. Oh... thanks for the info.
    Kakak pun baru tahu yg tak membimbangkan makan telur ni.
    Lama kakak berjaga makan telur sebab takut kolestrol.

    ReplyDelete
  2. hihi..jom mkn telor..sayur jgn lupa =)

    ReplyDelete
  3. sy tgh wat atkin... dlu sblm peknen anak ke2, pernah turun dr 91 ke 80 dlm masa 2bulan wat atkin he3

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum dan salam singgah sini kak...telur banyak khasiat untuk kesihatan dan kecantikkan...

    ReplyDelete

moga murah rezeki kamu ye..

© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™