18 June 2014

Jimat beras dan jimat elektrik




Sejak pindah rumah ni, memang jimat tapi kekadang sedih sebab masak 1 pot boleh makan 2 hari... somi plak on diet sebab nak berkursus.. mia plak ada le 2-3 sudu nasik je...jadiii???? beli lagi jimat kot haha..sebab tu le sejak akhir-akhir ni beli kuey tiaw kungfu memanjang..sedap woo... 

cakap pasal jimat, aku pernah tengok post pasai jimat elektrik ni... aku rasa cam betoi je...
benda ni memang aku berlatih sejak masuk rumah baru tu.. pertama kalau lepas masuk bilik air, tutup le lampunya dan bila malam dah tutup suis televisyen..aku akan cabut plagnya... camtu le semua yang berkaitan dengan suis ni...bila tak guna..aku cabut... kat rumah aku pakai aircond malam ke subuh.. 

kadang2 siang pon pasang... elektrik aku bulan lepas RM 40 lebih...bulan ni RM 30 lebih je wehhhh... mungkin korang pon leh try gak.. lagi satu...aku ni memang 'ahli bomba' kat rumah..tak kira kat rumah family aku ke..mesti aku buat camtu.. tak tahu le kot-kot family aku dok tensen ada gak anak camni.. macam rumah family aku, diaorang pakai penapis air elektrik..asal nak tidur je aku off le.. tapi 'ada je' yang pasang balik bila aku dah masuk tido...hehe

bukan apa, aku takot dengan litar pintas... kat rumah aku, aku kurangkan pakai penyambung banyak-banyak tu.. dan aku amalkan cabut plag bila tak pakai.. kecuali peti ais le...tu memang tak boleh nak elak...nak kata aku kedekut tak le weh.. buktinya bila malam menjelma je lampu memang sentiasa je on..walaupun tengah tengok tv...aku ni jenis tengok tv tak reti tutup lampu... macam sesetengah orang..suka tengok tv tutup lampu..memang terasa macam tengok wayang..tapi ishh tak retii.. tapi kekadang aku buat jugak kalau cerita tu macam syokkk je...



Photobucket

4 comments :

  1. Oh... kalau macam itu jenuh juga nak buka satu-satu plug.
    Tapi kalau baik kenapa tak kan... kakak nak cubalah sebab bil electric kakak cecah 400 sebulan.

    ReplyDelete
  2. dalam proses penjimatan gak ni..tp tutup thermopot je..

    ReplyDelete

moga murah rezeki kamu ye..

© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™