12 May 2014

Ros jepun jambul pulak...




Sabtu lepas pi amik ros jepun yang baru, tengok jenis jambul ni nampak cute plak..rupanya kat area aku ni ada orang jual pokok jenis ni.. aku beli 3 ros jepun jambul, tapi yang menonjol kaler yang ni...2 jenis lagi malu nak keluar lagi gamaknya..


orang kata kalau dah angau, uih tak boleh nak buat apa..setiap pagi sebelum keje dok belek bunga nih...nak tengok dia kembang..belum cukup time.. kan dia selalu kembang pukul 10 pagi..masa bilanya den nak pi tengok kalau hari keje hehe..


tapi macam payah je nak jaga pokok ni..pokok ni nak kena panas baru elok..pastu tak boleh terlebih air, sipot vavi pon suka ngan pokok ni dan senang kena penyakit..memang dia senang hidup...cabaran tuu nak jaga.. kena pulak sekarang musim hujan..

ros jepun jambul tu masih dalam polybag yang kecik tu....time aku menaip ni dok teringat kat pokok tu sebab  tengah hujan... takpe ujan tu kan rahmat mana tau lagi subur koo..

8 comments :

  1. Seriuos cantik ros jepun jambul tu Mia .. akak pun berkenan tengoknya :)

    ReplyDelete
  2. nsb lah ros jepun nih senang nk tnm kan dik... tp yg peliknyer kt umah akak tnm dh hidup tp tak berbunga2... ngajuk kot

    ReplyDelete
  3. cantik warnanya.tapi first time dgr namanya

    ReplyDelete
  4. cntik mekar.
    rumit jga kan..
    kalau pokok berbunga mmg nak pencahayaan yg cukup

    ReplyDelete

moga murah rezeki kamu ye..

© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™