Sejak beberapa ni, asik keluarkan resepi je kan... hehehe takpe lah..dari dok peram, baik letak kan sini..mana tahu boleh dijadikan sumber rujukan bila dah tua nanti...bluppp
Baru semalam nak cuba resepi ni, rata-rata resepi kat blog gunakan resepi yang sama kalau buat apam beras. Jadi resepi yang sama lah kita tempek dekat blog ni ye.. Ni seumur hidup baru le pertama kali cuba buat apam.. Selebihnya tahu makan je ngeee...
Memula ingat nak bubuh kat acuan lompang, tapi tak tahu kat mana lokasi lompang tu...terjumpa acuan yang ni.. nampak macam comey..sebab ada love..jadi itu le hasilnya... try le....
Bahan-bahan
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis(mauripan)
kelapa parut dengan sedikit garam
Cara Membuat Apam
Blend nasi dan air sehingga hancur ( masukkan air sedikit demi sedikit ...blend sampai halus )
Setelah hancur, campurkan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati
Dalam bekas yang lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
Selepas itu masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati
Perap selama 3 jam
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Hidang besama keluarga apam yang telah siap dengan kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam
Pastikan semasa nak peram apam selama 3 jam tu, cari le bekas besar sedikit ye..sebab kalau bubuh dalam loyang boleh merimpah ruah..
10 orang bagi coklat :
rajinnya masak... masak...
Berapa lama nk kukus yer
Slm..berapa lama yer nk kukus
Slm..berapa lama ya nk kukus
Slm..berapa lama yer nk kukus..
tak lama..dalam 10-15 minit
saya dah cuba..sedaap..
terima kasih ya syer resepi
Terima kasih ye share resipi..saya baru nak try..jomm ke dapur..hihi
resepi yang nampak enak.saya baru nak try...inshaallah pasti sedap dan gebu.....terimas sbb share resepi yg sgt menyelerakan ni ya......
Post a Comment
moga murah rezeki kamu ye..