Bahan-bahan
Mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging
3 batang serai - dititik
1 inci lengkuas - dititik
1 sudu makan rempah kari daging
4 sudu gula (ikut citarasa)
garam
minyak untuk menumis
Bahan A (dikisar)
7 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
segenggam udang kering (ikut citarasa)
Bahan B (dikisar)
5 biji ubi keledek
2 sudu taucu
Air secukupnya untuk blend ubi
Bahan Hiasan
Tauhu di potong nipis-nipis
Daun sup daun bawang
bawang goreng
telur rebus dibelah dua
Cili merah
Tauge (celur)
Limau
Cara-cara untuk buat Kuah
Rebus daging sehingga empuk dan asingkan airnya, ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
Kemudian tumiskan bahan A hingga naik bau dan masukkan rempah kari dan biarkan sebentar.
Masukkan bahan B, jika pekat tambahkan air daging tadi tapi jangan sampai kuah cair.
Masukkan gula dan garam. biar kuah pekat sedikit dan boleh lah dihidang bersama bahan hiasan.
kita buat mee rebus ni memang sedap..... tips nak buat kuah dia pekat..masa kita nak blend ubi dan taucu tu...air biar penuh blender...bila masukkan dalam periuk cuma tambah sikit je air daging...tak pun tak payah tambah air..sedap wooo..
4 orang bagi coklat :
Okey, jadi next menu... Hihi
mkn nk..tp buatnya malas.. hahaha
mee rebus kalu pekat mmg terbaik... nyummm2
sedapnya...
Post a Comment
moga murah rezeki kamu ye..