Bahan-bahan *
* Kek swiss roll (untuk lapisan bawah puding)
* 3 sudu besar Tepung Kastard
* 1 sudu besar Gula
* 1 cawan Air
* 1 tin Susu Cair (brand Ideal sedap sikit)
* 1 tin buah-buahan dalam tin (peach pun boleh) (tos & ketepikan)
* 1 bungkus Jelly/Agar-agar perisa strawberry (Jenama Nona)
* 400g Air (untuk masak bersama Jelly/Agar-agar) - saya suka buat 500g, bagi lembik sikit.
Cara buat *
- Potong kek dan susun ke dalam bekas yang sesuai. Ketepikan
- Bancuhkan tepung kastard bersama 1 cawan air dan kacau sampai larut.
- Masukkan bacuhan tepung kastard tadi ke dalam periuk kecil bersama gula, susu cair dan sirap buah-buahan dalam tin. Kemudian, panaskan di atas api sederhana.
- Kacau sehingga pekat dan likat. Setelah siap, masukkan terus ke dalam bekas yang berisi kek yang telah dipotong dan disusun.
- Ratakan adunan kastard sehingga menutupi lapisan kek tadi.
- Setelah itu, bolehlah taburkan buah-buahan dalam tin ke atas adunan tepung kastard tadi dan ketepikan.
- Akhir sekali, bancuhkan jelly tadi mengikut 'jenama'. Kalau nona 400g air.
- Setelah bancuhan jelly sudah larut, masukkan terus ke atas adunan tepung kastard dan sejukkan.
Ni rupa puding triffle yang telah dirompak
1 orang bagi coklat :
nampak mcm sedap.. nyum3 :D
Post a Comment
moga murah rezeki kamu ye..