30 December 2011

Blog masak? ada boley ke????


Aku harap satu atau dua hari nanti blog aku bertukar jadi blog masakan..cewahh..tu harapan menggunung la kan..harapan membukit mcm blog yang sekarang ni la. Bukan apa, selain leh cuba masakan orang leh gak kongsi resepi ye dak? Kenkawan jangan gelak ye..walaupun aku on off diet, tapi mencuba tu tak salahkan. Lagipon da tiba masanya aku jadi mak-mak yang 'perlu' ke dapur..hehehe gambar2 ni aku cilup kat blog Dapur ibundo. Pinjam je..bagi terliurrr.. ekceli bahan-bahan yang rumit tu la sedap kan masakan. Selama ni aku suka cari resepi2 yang ringkas je. lazy le katakan..nak cakap melayu malu plak kan. Yele nak cooking2 ni tunggu ujung minggu le..klu ari biasa selalu mak le yang terjah ke dapur dulu. Aku kemudian. masak ala-ala kadar jek. macammmmmmmmm goreng nugget untuk rakyat jelata.





Ayah buli Onyah..Ibu tak terlibat okey !!


Buat onyah yang kini berusia 6 bulan, pada tarikh 30 disember 2011 jam kira-kira 2322hrs. Onyah telah dibuli dengan dasatnya oleh ayah onyah sendiri. Lihat hasil onyah 'dibuli'..ayah telah membalut onyah gara2 onyah semakin lasak, kaki asik dok tendang-tendang angin heeeee. Ibu sangat bersimpati plus suka sebab onyah kena buli ngan ayah hahaha. Ibu pun buli onyah. Buktinya, gambar ni ibu le yang tangkap...wekkkkk


Tengok muka pon da macam angry baby..


Sesi menyumbat susu hehe

Udang galah teluk anson

Sesi melawat teluk intan sudah bermula !!


Onyah tak berbaju sebab kepanasan

Tengok gaya onyah, rupa model pokok munge dah..ni edisi melawat dapur pakcik aku. Belakang ni ada sungai tapi time ni kering takdok air. Ekceli umah dia duduk ni umah setinggan. Tapi nampak je setinggan, kalau tengok kat dalam mesti x caya..bagi aku cantik walaupun keadaan umah dia kecik..tesusun rapi le. Alang-alang pi cari udang galah sampai ke teluk intan so pe salahnye melawat sedara mara ye dak?. Yang sedihnya cari udang galah tak jumpa tapi jumpa daging kambing lak. 2kg RM 42.00 !! gluppp..mak aku kata daging kambing kat tempat aku tu..lemak je lebihh..

Tengah jalan2 cari udang kat pasar teluk intan tu..ni la 1st time aku tengok ikan yu cicak. Mak aku kata sedap..errr aku plak geli nengok..yele rupanya sebijik ikan joss dalam pilem tu. Tak tergamak plak aku nak makan hehehe..gambar tak amik plak, rugi rugii..

28 December 2011

3 hari lagi !!

3 hari lagi muncul tahun baru pulak. Maka umur aku pun berganjak ke satu tangga, aii macam tak caya lak umur dah penghujung 20 an. Betol lah orang kata pejam celik pejam celik dah setahun. Tua la aku ni ha, baru je sign pencen umur 58. Skrang da nak cecah 28thn..lagi 38thn  30 tahun pencen la aku..hahaha insyaAllah kalau panjang umur..huhuhu selamat tinggal 2011..semoga tahun baru ni, aku berubah menjadi 'orang baru' hahaha. Aku harapkan impian yang tak tercapai akan tercapai taun depan cewahh. Klu takde usaha tak menjadi ye dak ?

Impian aku, ada 4K !! nak pi KELAS WAT KEK, KELAS FOTOGRAFI, KELAS MASAK & KELAS MEKAP..hohoho, tamak sungguh aku ni. Semua nak buat. Tapi bak kata Usop Wilcha..rugi hidup tumpu pada satu kerja je..hehe..aku bukan tamak ok..semua yang tersenarai tu memang minat dari zaman tok kadok punya. Cuma tak menyerlah aja. Macam kelas mekap tu..dari kecik aku da suka tengok orang bermekap2..ni aku nak bocor rahsia, masa aku sekolah dulu..mak aku suka beli suratkhabar mingguan. Kat situ kan ada pancaindera, so banyak le gambar2 artis. 

Nak tau aku wat apa ngan suwat kabo tu??? tada aku amik kaler pencel dan aku 'mekap'kan..haha tengok betapa minatnya aku..cuma tula tak de rezeki takde masa..haha semua tu alasan sehh..nak seribu daya xmo berdalih2 kan. hurmmm Aku ada melawat blog2 orang lain..baru la aku nampak, blog ni memang berguna banyak blog berinfo, sikit sebanyak membuka mata aku supaya lebih berilmu kalau nak wat entry yang 'dasat'. Tapi aku berblog untuk suka suka je. Meluah apa yang patut dari minda ni supaya tak berkarat. 

26 December 2011

Berat Onyah


Tengok gambar onyah, tetiba teringat berat dia. Onyah ni kecik je orang nye. Berat badan susah nak naik, asal nak pi timbang je aku yang berdebar. Yela kang puan misi tu membebel pulak kan. Dah berat dia xnak naik aku nak wat camne kan. Takkan nak bagi makan nugget kot? hehe aku pon nak gak badan anak aku berketul2 macam ahli bina badan wakakaka..tak la sampai camtu. Teruk bunyinya. Tapi xpe la onyah asalkan sihat2 aja anak ibu nih ek. Aku nak update berat badan onyah setiap kali pi klinik..Aku pun runsing sebenarnya, mungkin sebab mia dah tak dapat susu badan. Tapi sepupu dia pun setakat 2minggu je dapat susu badan. Tapi badan mak aiihhh kemain debabnya. Susu pun sama ngan onyah time tu, susu enfa. Sekarang onyah masih minum susu campur2, kat umah pengasuh enfa n kat umah S26. Tapi onyah minum S26 ni berak dia agak keras skit. Tu pun wat aku runsing gak. Tak tau susu apa lagi nak bagi..Nak bagi lain pun, tengok le keadaan ayahnya kalau le bagi tukar heeee. Kadang2 aku sedih gak bila baca blog pasal susu ibu ni. Bukan aku xnak bagi tapi yela prob yang melanda diri aku nihh. Sonok je tengok orang bagi susu ibu..huwaaa sedih sedih..Kesian aku tengok onyah dapat rasa sikit je. InsyaAllah anak ke 2 aku akan usahakan. (semangat waja nih, tapi tunggu kontrak 2thn ek bak kata doc tu la) sebab perut ku dibelah !!

22 Jun 2011 - 2.9kg
25 Jul 2011 - 3.8kg (1bulan)
24 Ogo 2011 - 4kg (2bulan) Part ni wat aku terkejut beruk. 200g je naik !!
19 Sep 2011 - 4.55kg (3bulan)
18 Okt 2011 - 4.7kg (4bulan)
16 Nov 2011 - 5.4kg (5bulan) Masa ni dah tukar susu S26
15 Dis 2011 - 5.7kg (6bulan) 
16 Feb 2012 - ??

24 December 2011

Nurul sokmo n Kenangan Tok kadok


Rindunya kat ko nurul, alahai asal aku nak jumpa ko mesti susah. Yelah, time cuti panjang le ko nak balik pahang ye dak. Apa la ko wat arini ek? ni kawan susah senang aku masa kat putrajaya dulu. Ingat lagi dugaan cabaran masa memula melapor kat sana. Cari rumah pon ngan dia, Balik keje pon ngan dia, Pi dating pon ngan dia. Kadang2 bila balik kl, aku ada gak tanya lokasi dia. Tapi kalau cuti am tu jangan harap le dia nak ada kat putra tu heee.. aku rasa da dekat 1thn lebih tak jumpa dia. Dia la tempat aku mengadu huhu tambah2 bila gaduh ngan sugar daddy aku tu la. Takpe, next moon leh la kita jumpa, itu pon kalau ko x koje ye !! suka aku kawan ngan dia, alim2 orangnya, yang penting penghibur ati aku la. Asik gelak je. Lagi satu bila aku makan kicap tingat kat dia. Sebab dia ni minah kicap..hahahaha trademark nurul SOKMO GITU !! nama je orang pahang tapi loghat ganu hehe


Yang ni xde la kaitan ngan kawan aku tu, tetiba terjumpa gambar ni dalam tepon tok kadok aku tu. Ni hantaran aku masa tunang dulu. Towel aku je masih idup, towel lagi satu tu da tamat riwayatnyaaa...hermmm


Lepak2 wit ayu n nurul. Sonok makan kat sini, apa ntah nama nyee lupa dahh tp kat putra


Wa jumpa lagi gambar lama, ni kat meja aku zaman2 typist dulu. aku ni memang minah gambar. Suka amik gambar syok sendiri heeee


Tengok gambar ni, sah2 takde keje ek sempat lagi posing. Sorry, ni take 5 je..keje tetap jalan hihihi


Tengok bukti ni, keje depan mata haha 


Boring tengok fail sudahnya aku jadi minah joren sat


Satu lagi penemuan gambo tok kadok, ni zaman 2008. Oscar menang nasyid lorr..3 bulan memang bebaloi sebab sedih nak tinggal oscar. Skrang?? hurmm tinggal kenangan je la..







Onyah dulu dan sekarang


Onyah ngan ayah baru bape ari


Anak ayah..hurmm 


Ni dalam 2 bulan 



Takde keje ayah onyah ni..cian onyah kena dera


Gambar 1st onyah blajar menerap..Cayang onyah botak lagi time ni






Nasi Minyak Pink

1st time aku wat nasi minyak sebelum ni asik nasi ayam je. So ubah angin la plak kan. Angan2 nak buat donut toufu gak. Cis wat nasi minyak pun jenuh berchenta kat dapur ada hati nak wat donut?? tu semua cabaran sebab aku da bape ari tak makan nasi. Tadi terpaksa telan bape ketul nasi sebab nak rasa haha.. Nasi minyak + Ayam masak merah + Daging itam pehhh semua paberet aku tu. Tadi aku masak pon dalam keadaan mood kureng sebab tetiba mcm penatnyeeeeeeeeeeeeeee...haa padan muka aku.. Onyah pon lambat mandi gara-gara ibu dia sibuk berchenta ngan nasi minyak.hehehe. Tapi aku x reti nak adunkan kaler kat nasi tu..sudahnya kaler merah je yang lebih ijau nye tenggelam terus..hehe..xpe xpe..taun depan wat lagi hahahahaha err now letih pas jadi BIBIK, yela abis periuk kuali mak aku kejakan..so pe lagi jadi bibikla..basuh pinggan mengemas mengalahkan kenduri kawen jek..huh !!


Sori tak buh dalam pinggan, sebab aku tak makan..kalau boh dalam pinggan kang aku ngap so baik tak payah !! Sumber resepi bulat2 aku follow dari raihana vanilla. 



Onyah baru pas mandi hehe ciannn dia da le sesema..sabar eh onyah..



Pagi sabtu + Tragedi cili kering

Bangun pagi tadi terasa happy sangat, tak tau la pasal apa. haha mungkin sebab arini aku jadi surirumahtangga kot, sok dah keje. Tapi yang x sronoknya, sugar daddy aku plak keje arini. Nampak gayanya tinggal aku n onyah la ek. Selalu aja kena tinggal huhu. Pe la nasib aku ni !! takpelah aku da biasa kena tinggal..N aku bersiap2 pi kedai, tapi ujan la plak. So pe lagi aku bawak le kete kesanyangan ayah aku tu..terror tak aku? Kekadang aku ni belasah aja, tapi time penakut. Stereng kete pon aku xmo pegang. Pas ni kena blaja bwk kete laki aku lak. Ciann laki aku tuu dapat bini penakut !! opsssssss...

Selalunya sapa yang ada kat umah, dia la kena masak kikiki. So mak aku keje, aku la yang masak. Arini aku nak try wat nasi minyak hujan panas. Tekedek2 le aku pi kedai arini dan paling mengejutkan aku tadi masa nak bayar. Aku tengok aja screen cashier tu. Dia tulis cili kering RM 14.00. Aku diam lagi, tapi dalam ati macam something x betul aja. err betul ke ayat aku tu? aku tanya cashier tu betoi ke cili kering ni RM14? konfiden aja dia jawab betul. Aku amik resit dia dan blah. Sampai kat rumah, aku tengok lagi cili kering aku yang x sampai 1 plastik pon aku amik...aku bagitau ayah aku. N sepantas kilat aku telefon kak ju yang keje kat kedai tu jugak. Dia suruh bawak cili n resit. Tada nak tau jumlah sebenarnya????? hurm RM 1.50 je lorrrrrrrrrrrr...ishh lega aku...agak2 la cili kering RM 14. sedangkan aku beli daging RM 9 je wehh..




22 December 2011

Onyah + Friendster

Cer malam ni haruslah pasal anak aku si 'onyah' tu hee. Tadi onyah n ayahnye jemput aku balik keje, hurmm sampai kat rumah aku godek2 biskut rusk perisa pisang onyah tu. Err dia makan brapa sudu je pastu buat aksi geli geleman. Alamak !! onyah takmo makan ke? hurm rupanya dia geram, yela kalau susu laju je masuk dalam mulut dia. Kalau dah nestum lambat le masuk kat tekak dia tu..terus dia menjerit. 


Aku pon apa lagi sumbat le susu, ha terus tutup mata nak tido. Alahai kesian onyah ibu ni ye. Tak pe lah, onyah tak makan ibu tolong makan ek. Plan husben aku arini nak bawak mia pegi sunat. 


Tapi kesuntukan masa lorr, so tukar plan B..beli barang dapur. Esok baru pegi sunat onyah cayang. Pampers mia da tukar ke saiz M..terujanyaaaa..kemudian susu pun dah tukar Step 2..hehe suka suka sebab makin murah kikiki..oppps mia jgn kecik ati ek. Untuk mia apa pun boleh. Sebab tu le ibu beli buku besar kat mia, bacanya tak pun. Saje suka-suka kan ati nih hehehe. Sekarang mia n ayah dah tidur, so aku pe lagi layan blog la, tetiba aku teringat kat friendster aku. Rindu kat blog friendster tapi sayangnya friendster da jadi pusat permainan plak dah. eeeeiii hancur hati aku nih. Kot2 la boleh cilup gambar dulu2 yang aku letak kat sana. 


huhuhu. Aku dah godek2 kot2 jumpa balik gambar dan blog aku. Tapi xde pun, keciwa lolololololo. Layan fb cam da bosan plak dah. so layan 'goblog' lagi bagus. Leh wat sesi meluah luah apa yang patut kan !! oo lupa plak, arini misi aku untuk 2 hari berjaya hehe. 


Tapi yelah aku rasa makan conflake K tu memang kenyang dan arini aku tak dan nak makan sayur lagi, alamak kekurangan zat la aku nih. Jangan jadi orang lidi udah la. Da le nasi tak makan, sayur x makan buah apa lagi kan. eh xleh jadi, kena wat reminder nih. Esok pastikan masak menu diet hehehe baru le betul ye dak !! jam dah kul 12 malam..bantal pon da memanggil2..so titoo dulu lah..

20 December 2011

Mia dah makan !!

yeye mia dah mula makan !! aummm..balik je keja terus aku pi farmasi cari nestum untuk dia. huhu seronok tengok dia makan. Tapi aku yang tolong perabih. Dalam aku dok suap2 nestum dia geleng2 kepala plak. aku bantai gelak la, aku cakap la "napa mia, xmo dah ke dok geleng2 pale"

Dan yang wat aku musykil tu, pas dia geleng pala terus dia tutup mulut takmo makan dah nestum..aii kebetulan plak si mia nih.. lepas ni boleh la beli macam2 perasa. Nasi? hurmm mak aku cakap bagi nestum dulu dalam seminggu baru wat nasi untuk dia..aku pon iyekan aja lah. anak sulung mana la nak tau sangat weh !! belasah je la mia..janji mia sihat aje2 !!


Hari ni ari pertama misi aku. nampak gaya macam berjaya je haha..terpaksa aku men'detoxs'kan badan aku ni. Xde plak aku lapar. pagi tadi pon aku makan bijirin untuk diet tu ngan milo o. Tengahari makan roti je. malam xde plak aku makan apa..xdan nak masak utk diri sendiri..lupa nak bli sayur sebenarnya. kikiki..padan muka !!

Tidakkkkkkkk !!!

errrrrrrrrrr tidakkk !!! tak prasan aku selama ni badan aku dah jadi camni huwaaaa mia tolong ibu..bila nak kurus mcm dulu. tengok..tengok aku sekarang ni..tapi aku perasan aku kuat makan..macammana nihhh..baru je aku baca info kat majalah wanita..berjalan selama 30 minit baru dapat hilangkan kalori sebiji karipap..pehh..kalau berjalan 20 minit baru dapat hilangkan sebiji buah pisang..err buah pisang je wehh..kat pewot ni..bapak pisang pon ada..huhuhu..rumitnya.. kalau taknak ada kalori minum air kosong la ek ! hurmm sok nak diet lahh..harap kenkawan tak gelakkan aku kalau aku masih makan nasik kikikiki....


 Gambar aku terkini berat dan umur mia 6 bulan


Mia tulun..tulun..ibu makin gemuk..

Melaka to Johor part 2

Selesai sudah perjalanan utara ke selatan dan selatan ke utara. semuanya selamat tiba ke destinasi walaupun agak terkilan juga la sebab tak dapat nak jalan-jalan n naik taming sari masa kat melaka huhu. Just tengok dari dalam kete aja la. Pe nak buat kan... Masa kat johor memang best, pemain kompang n penari zapin dia wat aku teruja giler. 1st time lorr tengok, time aku kawen pon ada gak penari zapin..tapi mana leh lawan johor ori punya !! Mia?? hurm kat johor dia dapat belajar perkara baru..asik gelak memanjang. pantang orang panggil dia 'gedik'..terus gelak, macam paham je apa orang cakap kat dia tu hehe.. aku rasa gumbira sebab dah lama aku tak tengok family ayah aku bersatu camtu. Actually da lama ayah aku tak jumpa kakak dia tu, akhirnya jumpa gak kan..terharuu..kalau xde kenduri kak intan tu, bila lagi deme nak jumpa kan. hurmm betul..betul..betul.. so, selamat pengantin baru buat kak intan my kazen


















Antara gambar-gambar kenangan penutup tahun 2011 huhuhu..

17 December 2011

Tragedi di melaka

Hari yang memenatkan, sampai kat melaka pun dah petang. rehat dalam sejam terus mengedik kuar ke bandar hilir nak tangkap gambar ngan beca la kononnya. tapi apakan daya, kami sesat abis tawaf 1 melaka haha. belagak ikut GPS le katakan. pi plak 3 kereta, kete aku lead deme la. biasa la kalau pi lebih sebuah,memang pakat salah satu kete yg follow kami akan tcicir huhu. x menang tangan adik aku nk jawab kol. so laki aku kena ambil deme hahaha. da sampai kat taming sari, masing masing da jadi kodok penyek sbb lapar n penat lorr. pusing punya pusing cr port utk makan tak jumpa,kami mkn kfc je malam tu. n sambung lagi krmudian. laporan dr segamat hehe

15 December 2011

nak kurus !!

Alamak aku da angau pulak ngan produk nih, korang jangan pelik la kalau aku suka dengan produk-produk 'kurus' nih. aku memang obses dengan produk camni haha. sebab aku tak leh terima kenyataan ngan badan aku sekarang ni. itu kira tak bersyukur ke ? hehe berat badan aku naik gara-gara dok kat putrajaya dulu. pagi petang siang malam pastu sambung balik pagi petang siang malam asik dok mengunyah je. 


Tahun 2007 sebelum ke putrajaya berat aku 52kg. duduk kat putrajaya setahun lebih jadi 57kg. Kemudian aku pindah ke langkap, tambah lagi 3kg so jadi le 60kg. 2 tahun dok langkap so berhijrah la aku kat tempat lahirku. mungkin sebab terlampau bahagia berat aku mendadak jadi 66kg..perrr dasyat tak? masa tu aku da mula runsing, kawan2 lama aku semua dok tak percaya aku jadi ala-ala belon nih. 


Sampai stress aku dibuatnya, masa kat langkap dulu..aku n mypren pegi ke rawatan pelangsingan badan la kononnya. Kat Mayfair !!! kos rawatan selama brp bulan ek. tak ingat aku. ada la dalam 3k, aku sanggup weh habiskan duit untuk kurus. sebab tak tahan dengan kata2 orang dan xleh terima kenyataan la sebenarnya. Baju pon susah nak cari, kalau dulu aku pakai saiz S sekarang L @ XL. 


Tapi opss betapa hampehnya kitaorg pi mayfair tu..nak taw sebab apa?? sebab last rawatan berat aku just turun 2kg maaaaaa...hanguss duit aku, lemak tak jugak ilang. 


so pengajarannya jangan le percaya mcm iklan tu. Yang dok dalam iklan tu semua amik complete punya. aku setakat 3k leh la time tu..klu nak kuar 10k makan rumput le jawabnye. sedihh taw !! lepas aku besalinkan mia berat aku turun ke 62kg dan sekarang maintain 64kg. Sebenonya beribu2 produk berkaitan kurus ni aku da penah cuba. sebut je..hahahaha..jusmate 5, diet 5, SD2 dan terbaru diet premium semua aku telan..diet premium tu aku benti sebab x larat nak tahan perut memulas rasa mcm nak besalin lagi. tu aku benti huhuhu..so aku tersyok plak ngan produk di Litchin debella..agak2 apa keputusannya...emm kelass ko mariaa !!

14 December 2011

Aunty Mia

Tergelak aku baca ala-ala cerpen adik aku buat untuk mia haha. Aku ngan my sis tu selalu bergaduh macam anjing dengan kucen sejak kecik memang dah macam tu. 


Tapi selalunya tak lama pun, begaduh bagai nak rak alih-alih tak sampai 10 minit kami dah baik semula. Penat aja bergaduh kan. Perangai? hurm jangan cakap la, perangai kami memang jauh berbeza. Kami berdua memang spesis 'dalam kepala ada batu', tapi adik aku nih, pemikiran dia memang menggunung tak macam aku ni, setakat paras-paras bukit larut je. Dia kalau kata nak itu, itu le.


 Aku pun camtu jugak, tapi aku ni hangat-hangat taik ayam je, tapi adik aku..dia akan capaikan jugak dan tak peduli apa pun, janji dia dapat. Dia kata nak itu, terus dia capai. Tapi aku pulak fikir 60 kali. Sekarang dia tengah tunggu novel dia diterbitkan, dalam almari dia hurmm tersusun novel-novel. Aku bukan peminat novel (seketika dulu ada la sekejap). 


Orang kata muka kami sama? hurm sama ke? aku rasa tak pun. sekali pandang mungkin. Ingat lagi, masa kami kecik-kecik dulu. Ayah ngan mak selalu pakaikan kami sedondon. Orang kata macam kembar lah. Dari segi kasut, stokin, baju hehe semuanyaaaa... Actually adik aku banyak tolong aku, walaupun kekadang aku marah dan geram sebab dia 'ganas' ngan anak aku mia tu. Dan dia telah memanggil nama anak aku 'onyah' hurmmm..nasib la mia dapat makcik camtu. Ni stori untuk mia..cerita fantasi kot !!


Hai nama saya Onyah...saya keluar ikut poket doremon ibu saya. Kat rumah, Acik Ida saya selalu buli saya waktu ibu saya kerja. Sebenarnya salah saya juga sebab saya tersilap masuk kat poket doremon ibu saya. Saya ingat lagi, waktu tu saya main sorok-sorok dengan kawan-kawan saya buka kat bumi tapi kat dunia lain. Kawan saya tolak saya, mungkin sebab dia gembira dapat jumpa saya yang tengah sorok kat belakang pokok delima, akhirnya saya terjatuh kat dalam poket doremon ibu saya. Kesian saya sebab lepas tu lama sangat saya duduk kat dalam poket doremon ibu. 


Bila saya lahir Acik ida selalu perli saya macam ni 'ha tulah sapa suruh cari mak imigresen, lain kali arilah mak yang keje cikgu. Acik Ida saya memang jahat. Acik juga selalu panggil saya siput sedut, penyu, beruang, lebah dan lain-lain, saya malu nak cerita. Dahlah jahat, kedekut pula tu. Buktinya kat rumah, ibu dah sediakan 2 biji tabung. Acik Ida pernah masukkan duti 10 sen je. Itulah kali pertama dan terakhir Acik masukkan duit. Atok saya juga yang baik. Atok tak macam Acik. 


sebab Atok selalu masukkan duit dalam tabung saya. Ibu saya orang yang paling gembira sebab saya pernah dengar ibu ajak ayah pergi Cameron guna duit dalam tabung saya tu..tapi saya pula sedih sebab itu tak nak bawa saya..dia nak tinggalkan saya dengan Acik Ida si pembuli saya ni. Sedih betul saya yang bernama Onyah ni..


Sejak saya keluar dari poket doremon ibu, saya dah tak ada kawan yang sebaya saya untuk main sorok-sorok. Sebab saya sekarang suka main sorok-sorok dengan orang tua, iaitu atok saya yang tersayang! Tapi bukan saya yang main sorok-sorok, atok yagn selalu menyorok kat belakang saya. Saya tak tipu saya ada bukti atok sellau sorok kat belakang saya. Nak tengok?Ha..jeng jeng jeng..ini....nampak tak kawan-kawan atok saya yang main sorok-sorok. Atok ni, suka macam tu.
Pakcik pejal.


Pakcik pejal saya ni bila dia angkat saya, dia tak pandai punsingkan saya. Marah betul saya dengan dia ni. Itu pun tak pandai pusingkan saya. Acik Ida sellau panggil pakcik saya ni dengan nama Otak Keldai kadang-kadang dia panggil pakcik saya dengan nama Muka Kodok. Kesian sungguh dengan pakcik saya ni sebab saya ingatkan saya seorang je kena dengan Acik, rupanya pakcik pun kena jugak.





Mia bucuk

Mata aku dah macam batu belah batu bertangkup sebab mengantuk sangat, saje layan blog alang-alang buka tenet. Tadi aku update hrmis dengan jayanya. Yahoo, alhamdulllilah dan sebenarnya, aku teringat baby mia aku masa baru lahir dulu. so aku upload gambar dia untuk cuci-cuci mata aku yang sentiasa ada habuk nih. hehe. Masa aku bersalin Mia cayang ni, dia terpaksa keluar ikut tingkap sebab dia dah lebih 5 hari duduk dalam perut. Taknak keluar le katakan. Lepastu air ketuban pun da pecah, tapi jalan tak ada sebab tu le kena keluar ikut tingkap. Tak apa la mia janji kita berdua sihat-sihat aja kan mia !! Tapi kalau terkenang kena belah tu, perhh sampai ngilu-ngilu gigi aku bila teringat.


Gambar ni baru aja ambil, masa ni dah 5 bulan lebih. Berat time ni tak tahu, tunggu le Khamis ni, berdebar rasanya nak bawak mia timbang. huhuhu bulan lepas just 5.4kg.
Mia dan atuk yang selalu melayan mia hehe..


Tada mia dah pandai meniarap, habis satu rumah dia tawaf. besar dah anak ibu !!



Mia masa 1 bulan di hospital kena tahan 3 hari. Tengok le tangan dia, kena cucuk sebab nak masukkan ubat anti biotik


Harap maaf la gambar ni mengalami kesengetan, dah edit tapi nak jugak senget. Tak paham aku hahaha





12 December 2011

Kenduri Kahwin Hanim

Nak upload gambar ni kena la bercinta dulu sebab space gambar ni besar. Kalau nak space kecil kena tangkap dari telefonku cap buaya tu.haha. Majlis ni dekat ampang hilir tak silap mata aku la kan, kalau salah tak dapek den nak nolong. Janji ada ampang hihihi. Opss gambar mia dan ibu tak dapat disiarkan, rasa macam huduh pulak muka aku. yele tak standby,     Lepas aja majlis kami singgah balik rumah mak metua kejap dan terus pulang dengan selamatnya. 


Mia nak apa tu? hehe


Pengantin kusyuk dok makan


Nampak tak aku tu? ha tengah menyuap tu, nampak separuh pon jadilah. 


10 December 2011

Sebelum ke KL

Tadi dekat opis aku ngantuk tahap gaban. aku rasa gaban pun tak macam ni hehe. lalok-lalok aku tadi, yelah panas lain macam harini. nak buat HRMIS line tak clear pulak. Tensennya dah la aku nak cuti minggu depan. Balik rumah, sugar daddy aku tolong pasang khemah kat rumah pengasuh mia. Esok ada kenduri. 


Dan waktu ni, aku dah bersiap sedia untuk bergerak ke KL tapi sugar daddy belum pulang lagi dong. Mia pon dah tidur sambil nyot-nyot botol dia hehe. Aku pulak kat dapur bukak muka buka haha. Hebat betul ibu zaman sekarang kan. Sok aku balik ke manjung, sehari je ke KL ada kenduri kawin sepupu sugar daddy aku. Minggu depan kami ke melaka sepupu aku kawin pulak. Fuhh berjalan saje bulan ni.

Puding oh puding

Balik dari kerja sepantas kilat aku mengodek dapur. 1st aku buat puding karamel tanpa telur tu. Sekejap aja da siap, tapi yang frustnya. Tak gedik pulak puding aku, kejang aja rupanya haha. 


So otak aku mula memikir kesilapan-kesilapannya, mungkin air terkurang sebab aku memang sesuka hati mengurangkan air tadi. Tak apa percubaan pertama gagal. 2nd lepas buat puding aku goreng bunga kobis salut tepung pulak. hermm yang ini, gerenti jadi hahaha licin kena sebat. 


Kalau orang tak biasa makan mesti nampak pelik tapi percayalah sedap giler. Gambar tak ambil pulak alahai, kalau tak boleh tunjuk hehehe..next time lah !!

08 December 2011

Cengkerik paling besar ditemui !!


Seorang pencinta alam sekitar, Mark Moffett, telah menemui spesies serangga terbesar di Pulau LIttle Barrier di New Zealand. Spesis cengkerik yang bersayap selebar tujuh inci itu turut diistiharkan sebagai serangga terbesar di dunia kerana beratnya melebihi 71 gram daripada burung pipit dan saiznya adalah tiga kali ganda daripada tikus.

Terdapat lebih 70 jenis spesis weta yang hanya memakan tumbuhan, serangga kecil dan buah-buahan ditemui di kawasan terpencil di New Zealand. Seekor Weta betina yang sedang bertelur didakwa mampu mencapai berat sehingga lebih 70 gram.

 Tak dapat aku bayangkan betapa besarnya cenggerik nih, mau taknya saiz pun dah 3x ganda dari cik ti. Buatnya merayap kat badan aku, trauma 44 hari gamaknya hahaha
(sumber dari blog mylifemyjourney)






07 December 2011

Puding karamel tanpa telur


Harap maaf la ye, gambar puding karamel ni aku ambil dari laman myresepi saja nak share-share dengan korang. Aku belum buat lagi, tak ada masa lagi nak buat hahaha. Lagipun chef wan tak datang ke rumah lagi, cammana nak rajin masak kui kui kui. Sebelum ni, aku penah la juga buat puding karamel ni TAPI yang ada telur tu. Aku tak berapa suka sebab rasa telur kui kui kui..gamaknya apa le rasa puding ni ye? cer korang try buat tadaaaa..

Bahan A
2 senduk gula

Bahan B
7gm agar-agar serbuk
4 cawan air
2 1/2 senduk gula

Bahan C
1 tin susu cair 
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu esen vanilla
(campur sebati bahan C)

Cara-cara
1. Hanguskan gula macam buat puding karamel biasa dan ketepikan.
2. Dalam periuk didihkan bahan B, kecilkan api dan masukkan bahan C
3. Kacau rata lebih kurang 3 minit atau sehingga bahan agak likat.
4. Matikan api dan tuang ke dalam gula hangus yang dibuat tadi.
5. Bekukan dan hidang.

Selamat mencuba !!



Ni hasil kerja aku hahaha nampak keras kan. Tak apa ni exsperimen namanya. Faktor keras puding ni sebab aku kurangkan air dan menggunakan 1 paket serbuk agar-agar. Resepi di atas pun aku dah ubah dari satu paket serbuk agar-agar ke 7gm serbuk sahaja. Ni dari survey resepi-resepi puding karamel tanpa telur dari blog yang lain. Mengikut kata kawan aku tu, menggunakan serbuk agar-agar sebanyak 7gm baru la sedap dan 'gedik'. 

Mia comel

Tak ada cerita sejak semalam, aku just buat gambar-gambar camni je untuk hilangkan boring, tensen, stress hahaha sementara ayah mia tak ada kat rumah. 


MOOD SAYA KETIKA INI PADA JAM 2232HRS



Mood sedih tetiba


Marah 




Aku seperti ini


SEMUANYA TANDA-TANDA STRES !! HAHAHAHAHA

05 December 2011

Ala-ala diari


Sejak aku jumpa buku @ novel ala-ala diari nih, aku makin gila2 pulak. bacanya belum lagi katam. Ni novel diari yang ke 2 aku beli. hehe. suka la baca buku macam ni, sebab tu la aku pon buat blog layout aku mcm diary. asyik baca novel cinta je, baca pulak buku ni. gerenti layan habis !!


Mia ku cayang sedang meniarap n reves hehe.
© Coklat Polkadot Mia Izzati | Templates by : Milik Ibu Mia's Design | All Rights Reserved™